środa, 15 maja 2013

Rozwiązanie konkursu z Nestlé Polska - "Menu na jeden dzień"



Nadesłaliście mnóstwo wspaniałych pomysłów na jednodniowe menu dla wybranego bohatera II akcji konkursu żywieniowego Nestlé: Lenki, Julki, Agnieszki i Tomka. 
Z przyjemnością czytałam Wasze prace. 
Serdecznie Wam dziękuję za przepyszną zabawę i zapraszam na wyniki!


ZWYCIĘZCAMI zostali:
  • Monika Gackowska - 39 pkt
  • Monika Czyż - 39 pkt.
  • Monika Toporek - 35 pkt
  • Agata Moździerz - 35 pkt
  • Anna Pomorska - 33 pkt

Zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie adresów do wysyłki nagrody na adres mufinka79@wp.pl

1. Monika Gackowska - 39 pkt




Informacje:
-wiek: 41 lat;
- pracownik biura podrózy, praca od poniedzialku do piatku w godzinach 09:00-17.00,
w czwartki 10:00-18.00;
- siedzacy tryb zycia, sporo godzin spedza przed komputerem, ostatnio silownia, czasem
spacery (które koncza sie palaszowaniem pizzy z rodzina);
- omijanie sniadan; glówny posilek pózna wieczorna pora;
- obiad – danie glówne bez zupy; na talerzu gosci klasyk – smazony schabowy; ryz, makaron,
(kaszy brak), brak warzyw, ryb;
- wypijane plyny: preferowane slodzone napoje zamiast wody mineralnej , czarna herbata,
czarna kawa (w celu zniesienia zmeczenia po pracy);
-preferencje: ostre, pikantne potrawy (chilli, pieprz kajenski, rózne rodzaje papryk), kuchnia
meksykanska , potrawy miesne; tluste, ciezkie potrawy zjadane wieczorna pora (carbonara,
pizza); niezdrowe przekaski (chipsy zajadane przed telewizorem);
- nietolerancja laktozy, zgaga po ostrych, pikantnych potrawach;
- jedzenie na stojaco!!!
Ze wzgledu na brak danych (wzrost i aktualna masa ciala) przyjelam orientacyjne
zapotrzebowanie energetyczne (dla mezczyzn z grupy wiekowej 31-50 lat, masa ciala: 70 kg,
wspólczynnik aktywnosci fizycznej – 1,4 ) równe 2350 kcal (wedlug Norm zywienia
czlowieka, Jarosz M., Bulhak-Jachymczyk Barbara).
Calodzienna racje pokarmowa proponuje rozlozyc Ci na 5 posilków w ciagu dnia:
I sniadanie 20% wartosci energetycznej diety = 470 kcal
II sniadanie 10 % wartosci energetycznej diety = 235 kcal
Obiad - 30% wartosci energetycznej diety = 705 kcal
Podwieczorek 10% wartosci energetycznej diety = 235 kcal
Kolacja - 20% wartosci energetycznej diety = 470 kcal
· Zapotrzebowanie na bialko – 15% wartosci energetycznej calodziennej diety = 88g
· Zapotrzebowanie na tluszcze – 25% wartosci energetycznej diety = 65,3 g
· Zapotrzebowanie na weglowodany – 60% wartosci energetycznej diety = 352,5 g
Na proponowane menu dzien bedziesz musial spojrzec dzien wczesniej. Pomysl o sniadaniu,
które mozesz przygotowac juz wieczorem oraz obiedzie, który bedziesz mógl zapakowac
do lunchboxa i zabrac ze soba do pracy.
I sniadanie (godzina 08:00) (506 kcal)
Owsianka na szybko
Potrzebujesz:
- 6 lyzek platków owsianych górskich;
- lyzeczke mielonego siemienia lnianego lub zarodków pszennych;
- pomarancze;
- sredniego banana;
- lyzeczka miodu;
-wode.
Wieczorem dnia poprzedniego wsyp platki owsiane do miseczki, zalej je letnia woda,
pozostaw do napecznienia i zmiekniecia na noc. Rano – sparz pomarancze, wyszoruj
szczoteczka, obierz ze skóry, podziel na czastki. Banana obierz, pokrój na mniejsze kawalki.
Owoce, siemie oraz miód polacz z platkami. Jesli lubisz – dodaj odrobine cynamonu do
smaku.
+ filizanka kawy (bez mleka i cukru, preferowana z ekspresu cisnieniowego, przeplywowego).
* mielone siemie lniane mozesz zakupic w wiekszosci marketów oraz aptece.
II sniadanie w pracy (godzina 11:30) (260 kcal)
- male jablko (75 g);
- 4 ciasteczka zbozowe;
Kupujac gotowe czytaj dokladnie etykiete, unikaj tych, które zawieraja w swoim skladzie
syrop glukozowo – fruktozowy. W zalaczniku podam Ci przepis na ciasteczka domowego
wyrobu – nieporównywalnie lepsze w smaku (a co wazniejsze – wiesz, co jesz).
- woda mineralna niskonasycona dwutlenkiem wegla (aby nie podrazniac blony sluzowej
zoladka).
+szklanka herbaty zielonej/czarnej nieslodzonej
Obiad w pracy (lunchbox, godzina 15:00) (760 kcal)
Ryz po meksykansku
- 100 g ryzu (masa przed ugotowaniem - parboiled, basmati, brazowego);
- 2 szklanki wody;
- 200 g filetów z piersi kurczaka bez skóry;
- 4 lyzki sosu sojowego;
- 200 g pieczarek;
- sok z 1 cytryny;
- srednia zielona papryka;
- 1 cebula;
- 2 lyzki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek;
- 2 cm korzenia imbiru;
- sól;
- pieprz.
Ryz ugotuj na sypko. Umyta piers z kurczaka pokrój w paski, polej sosem sojowym, odstaw
do lodówki. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Umyta papryke
pokrój w kostke. Cebule pokrój w krazki. Mieso wyjmij z marynaty, obsmaz na polowie oleju
w woku/patelni teflonowej przez 5 minut, wyjmij z patelni i odstaw w cieple miejsce. Na
pozostalym oleju smaz przez 3 minuty warzywa i pieczarki. Nastepnie dodaj starty na tarce
imbir i sos sojowy z marynaty. Mieso i ryz wymieszaj z warzywami. Dopraw do smaku
posiekana kolendra/natka pietruszki.
+ szklanka wody mineralnej
Podwieczorek (18:00) (239 kcal)
Koktajl niebieski (poprawiajacy funkcje narzadu wzroku, zwiekszajacy witalnosci)
Potrzebujesz:
- 200 ml maslanki naturalnej;
- 100 g czarnych jagód lub borówek amerykanskich (3 garsci);
- morela swieza (1 sztuka, 85g);
- lyzeczka (5g) orzechów wloskich (w praktyce 1 orzech wloski);
- lyzeczka (5g) pestek dyni;
- lyzeczka (5g) melasy/miodu/w ostatecznosci cukru (jesli uznasz, ze koktajl jest
wystarczajaco slodki za sprawa samych owoców, pomin slodzenie.
Tomku, jesli nie posiadasz w kuchni blendera badz malaksera, morele pokrój na drobniejsze
czastki, posiekaj orzechy i pestki, dokladnie wszystkie skladniki. Przygotowanie zajmie Ci nie
wiecej niz 15 minut
Kolacja (21:00 -21:30 – po powrocie z silowni) po treningu wskazany jest posilek bogaty w
weglowodany w polaczeniu z bialkiem (495 kcal)
Spaghetti z lososiem (przepis dla calej rodzinki, na 4 osoby, 1 porcja 430 kcal)
-300 g makaronu spaghetti (zachecam do wypróbowania razowego)
-200 g lososia (swiezego lub wedzonego)
-2 zabki czosnku
-4 lyzki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
-peczek natki pietruszki
-sól
-pieprz
Makaron ugotuj zgodnie z informacja podana na opakowaniu (al dente –na póltwardo).
Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojona natke pietruszki, przecisniety przez praske
czosnek oraz lososia. Jesli wykorzystujesz swieza rybe sparuj ja uprzednio w parowarze lub
upiecz w folii/pergaminie (skrop ja mieszanka soku z cytryny, oliwy, czosnku i ulubionych
przypraw). Ugotowany makaron przelóz na patelnie, dokladnie wymieszaj wszystkie
skladniki. Danie podawaj posypane natka pietruszki.
Salatka z rzodkiewka i pomidorkami koktajlowymi (przepis dla calej rodzinki, na 4 osoby, 1
porcja 65 kcal)
- glówka salaty lodowej;
- peczek rzodkiewek;
- 2 garsci pomidorków koktajlowych (10 sztuk)
- lyzka pestek dyni
- sos: 4 lyzki jogurtu naturalnego + 1 lyzeczka miodu
Salate umyj dokladnie, porwij na mniejsze czesci. Rzodkiewki oraz pomidorki umyj pod
biezaca woda, pokrój na drobne kawalki wedle uznania. Dodaj do jogurtu naturalnego lyzke
miodu, wymieszaj. Polacz dokladnie wszystkie skladniki.
+ szklanka wody mineralnej
Tomku, pamietaj!:
- jedz na siedzaco, powoli, delektujac sie kazdym kesem;
- planuj i zapisuj wszystko co zjadasz;
- jedz tylko do uczucia „naturalnej sytosci”, nie przejadaj sie;
- dzien rozpoczynaj od sniadania; unikniesz tym samym wieczornych napadów glodu;
- pomiedzy posilkami i po treningu (trwajacym nie dluzej niz 1 h) popijaj wode mineralna
niskonasycona dwutlenkiem wegla.
*przepis na ciasteczka owsiane
· 20 g otrebów pszennych
· 30 g maki zytniej razowej
· 15 g maki pszennej
· 150 g platków owsianych górskich
· garsc wiórek kokosowych
· 2 garsci rodzynek
· garsc g suszonej zurawiny
· garsc g kandyzowanej skórki pomaranczowej
· garsc nasion slonecznika
· 30 g masla roslinnego
· garsc pokruszonych orzechów wloskich/laskowych
· 60 g cukru brazowego
· 2 jajka
· 1 lyzeczke proszku do pieczenia
Garsc – ok. 30g
Wszystkie skladniki polacz, dokladnie wymieszaj. Owsiane ciasto nabieraj lyzeczka, formuj
kulki, przenies na blaszke wyslana papierem do pieczenia. Kulki splaszcz, aby przybraly
ksztalt ciasteczek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez 15 minut.
Fot. Monika Gackowska

 










2. Monika Czyż - 39 pkt.




Zalozenia do jadlospisu jednodniowego:
Charakterystyka osoby:
Plec: Kobieta
Wzrost: 120 cm
Masa ciala: 23 kg
Wiek: 6 lat
Aktywnosc fizyczna: umiarkowana (PAL=1,5)
Podzial calodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posilki:
I sniadanie 25% energii, co odpowiada 350 kcal
II sniadanie 10% energii, co odpowiada 140 kcal
Obiad 35% energii, co odpowiada 490 kcal
Podwieczorek 10% energii, co odpowiada 140 kcal
Kolacja 20% energii, co odpowiada 280 kcal
Dzienne zapotrzebowanie na energie: 1400 kcal (norma EER)
Dzienne zapotrzebowanie na skladniki, dostarczajace energie:
Bialko – 10% z 1400 kcal, czyli 140 kcal, co odpowiada 35 g bialka
Tluszcze – 30% z 1400 kcal, czyli 423 kcal, co odpowiada 47 g tluszczu
Weglowodany – 60% z 1400 kcal, czyli 840 kcal, co odpowiada 210 g weglowodanów

 Receptury potraw:
Barszcz z boćwiną [250 g]:
Wywar z kości: 107,5 g
Boćwina: 25 g
Buraki: 15 g
Cebula: 3,5 g
Margaryna miękka 80% tłuszczu: 1 g
Śmietana 18% tłuszczu: 15 g
Mąka pszenna: 3,5 g
Cukier: 1,25 g
Jaja: 12,5 g
Kurczak w jarzynach gotowany [60 g]:
Kurczak: 36,5 g
Marchew: 15 g
Pietruszka korzeń: 5 g
Por: 2,5 g
Seler, korzeń: 2,5 g
Fasola szparagowa: 12 g
Margaryna miękka 80% tłuszczu: 2,5 g
Mąka pszenna: 1 g
Surówka z porów z jabłkami [50 g]:
Por: 60 g
Jabłko: 15 g
Olej słonecznikowy: 6 g
Cukier: 1g
Ryż z jabłkami [140 g]:
Ryż: 30,5 g
Mleko 2% tłuszczu: 22 g
Margaryna miękka 80% tłuszczu: 3 g
Bułka tarta: 0,8 g
Jabłko: 80 g
Cukier: 17 g



3. Monika Toporek - 35 pkt.



MENU NA JEDEN DZIEŃ DLA AGNIESZKI :-)

Agnieszce nie łatwo przychodzą zmiany , więc aby nie zniechęcić jej od początku, zaproponuje zdrowy , przykladowy jadlospis , który nie wprowadzi zbyt restrykcyjnych zmian do jej sposobu odżywiania :)
Aga chcialaby zrzucić pare kilogramów, więc moja propozycja to 1500 kcal , na dobry start do diety redukcyjnej  .
Nie jest tajemnicą , że je się również oczami , dlatego dbajmy o estetykę oraz sposob podania.


ŚNIADANIE:  zakładając , że Aga wstala o 7.30 proponuję na godzinę 8.00                (370kcal)

kanapki z pasta , kawa z mlekiem 

-        chleb na zakwasie , razowy z ziarnem  75 g ( półtora kromki)
-        cykoria 50 g – im więcej tym lepiej ( najzdrowsza z sałat )
-        pasta jajeczno-rzodkiewkowa z szynka : (jedno jajko, 5 rzodkiewek, 2 plastry szynki gotowanej (najlepiej zrobionej samemu w domu) – wszystko pokroic w drobna kostke, dodać łyżeczkę otrebow pszennych  oraz  2 łyżeczki jogurtu naturalnego 2%, doprawić pieprzem ziołowym lub kolorowym
-        kawa z mlekiem 2% ( najlepiej mleko pasteryzowane ze wzgledu wyższa wartość odżywczą niz mleko UHT ) - nie możemy pozbawić Agi kawy :)





II ŚNIADANKO: zbyt długa przerwa może skutkować napadem wilczego głodu – kto tego nie zna ?! Proponuję godzine 11.00                             
                                                                                                                                             (156kcal)
koktajlowy zawrót glowy
-        maślanka naturalna 2 % , 200 ml – szklanka
-        borówka amerykańska , świeża 100 g
-        ciasteczko owsiane (najlepiej wlasnej roboty) 6 gram- 1 sztuka


OBIAD :  około godziny 14.30
Aga nie bardzo przepada za zupami , więc jako zamiennik zaproponuje jej szklankę soku wielowarzywnego .
                                                                                                                                 (524kcal)
Sok wielowarzywny, cukiniowe cudeńko
-        sok wielowarzywny – 250 ml wieksza szklaneczka
 ( najlepiej przygotowany samemu w domu ze świeżych warzyw, jednak możemy dostać w sklepach , soki różnego rodzaju , zwracajmy uwagę aby były to soki wysokiej jakości bez dodatku cukru oraz soli ) Możemy je w domu przyprawić  chili , ktore podkręci nasz metabolizm,
-        cukinia(250g), kasza gryczana(50g) , mieso mielone- chude(80g) , papryka(30g) , włoszczyzna(50g)
-        sos czosnkowy: jogurt naturalny gęsty 2% (80g),  czosnek , odrobina pieprzu i soli
-        parmezan(10g) do posypania

Cukinie wydrążamy w środku , przyprawiamy ziołami, mięso, papryke i włoszczyzne podsmażamy na małej ilości oliwy, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i białko jaja , przekrojoną na 2 częsci cukinie faszerujemy i wkładamy do piekarnika na 30 min. Gotowe ;-)
Przed podaniem posypujemy parmezanem oraz polewamy sosem czosnkowym . Smacznego



PODWIECZOREK: godzina 17.30  tak, to będzie upragniona kawa    
                                                                                                                                 (160 kcal)
Coś słodkiego :)
-        Muffinek razowy z jabłkiem 50g – jedna sztuka
wykonany z mąki pełnoziarnistej , płatkow owsianych , otrębów , startego jabłka oraz inne produkty jak w przeciętnym przepisie na muffinki (wyjatek stanowi dodatek miodu naturalnego w zamian za cukier)
-        Kawa z mlekiem 2 % (50 ml)
                                               * często na moim stole :) pyszne , wilgotne i bardzo pożywne




KOLACJA : 20-20.30 najlepiej 3 godziny przed snem
                                                                                                                                             (299kcal)
sałatka z kurczakiem
-        sałata rucola (100g)- opakowanie , pierś z kurzaka (100 g) , ogórek zielony (50g) , ser żołty półtłusty (40g) , 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka musztardy , zioła prowansalskie

Kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich, nastepnie podsmażyć, oraz w kolejności  dodać miód i poczekać , aż się deliktanie skarmelizuje, -wystudzić
Ogórek i ser pokroić w kostkę, dodac sałatę i wystudzonego kurczaka, doprawić do smaku musztardą oraz czosnkiem .









*** przykładowe ilustracje zaczerpnięte ze stron internetowych 


4. Agata Moździerz - 35 pkt.


Dieta niskoenergetyczna 1400 kcal – 1kg/tydzień




* Risotto: Pokrojona w kosteczke cebule i 1 zabek czosnku lekko przesmaz(bez tluszczu). Dosypac do tego
ryz risotto i wszystko razem smaz, aby sie zeszklilo. Do calosci dodaj biale wino, wode oraz dopraw sola i
gotuj na wolnym ogniu. Gdy woda odparuje dolej zimnej - zapewni to sypkosc ryzu. Pamietaj, aby nie
dopuscic do rozgotowania risotta. Calosc rozlóz na blasze by wystyglo. Na rozgrzana patelnie wrzuc
pokrojonego w drobne paseczki kurczaka. Chwilke go przesmaz. Nastepnie dodaj do niego czosnek, biale
wino, przygotowane wczesniej risotto, natke pietruszki, pomidorki koktajlowe oraz olej. Aby calosc byla
delikatna i nie zapychajaca dolewamy troszke rosolku. Najlepszym uzupelnieniem potrawy bedzie salata z
listków rucolli oblanych oliwa z oliwek(max 1 lyzka) i posypanych tartym serem(max 1 lyzka). Calosc
posyp niewielka iloscia natki pietruszki.
Przygotowane risotto podzielic na cztery porcje – dla calej rodziny
pomidorowa Zupa pomidorowa: wywar ugotowac (woda, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta wloska, ziele
angielskie, lisc laurowy, sól, pieprz do smaku – doprawic na koncu). Czosnek przecisnac przez praske i
podpiec na patelni bez dodatku tluszczu. Pomidory zblendowac na gladka mase i dodac do czosnku
pogotowac razem. Nastepnie pomidory z czosnkiem przelac do wywary i gotowac. Przyprawic bazylia,
cukrem(jesli pomidory nie sa kwasne to nie ma potrzeby dodawac, jesli sa dajemy max. 1 lyzeczke), sola i
pieprzem.
Agnieszko do zupy mozesz dodac brazowy ryz lub makaron pelnoziarnisty – 2 lyzki/porcje.
lososiem Salatka z wedzonym lososiem: podane skladniki sa dla 1 osoby, jesli chcesz zrobic dla calej rodziny to zrób
4 razy wiecej.
Wiek: 32 lata
Masa ciala: 74 kg
Wzrost: 165 cm
Nalezna masa ciala: 57,5kg
BMI: 27,2
Podstawowa przemiana materi: 1360 kcal
Calkowita przemiana materii*:2400 kcal
Aktywnosc fizyczna : 3 x w tygodniu 1 godz. Intensywnego wysilku fizycznego np. jazda na rowerze,
fitness, bieganie
Agnieszko, ciagle sie odchudzasz bez wiekszych efektów. Postanowilam Ci pomóc i pokazac, ze mozesz
osiagnac wymarzona wage bez zadnej diety! Wystarczy tylko, ze bedziesz jesc zdrowo i pozywnie.
Przygotowane przeze mnie menu mozesz takze serwowac swojej rodzinie (w odpowiednich porcjach, kazdy
czlonek twojej rodziny ma inne zapotrzebowanie energetyczne) co zaoszczedzi ci sporo czasu, gdyz nie
bedziesz musiala gotowac kilku potraw
Zycze smacznego i trzymam kciuki za efekty!
Pozdrawiam,
Agata M.


5. Anna Pomorska - 33 pkt
„Uszyty na miarę” jednodniowy jadłospis dla pani Agnieszki

Pani Agnieszko, niniejszy jadłospis jest przygotowany specjalnie dla Pani, starałam się ułożyć posiłki tak, aby zaspokoiły Pani potrzeby energetyczne, aby nie czuła się Pani głodna
 i zmęczona, a jednocześnie, żeby było smacznie i zdrowo. Wiem, że nie ma Pani zbyt wiele czasu na przygotowanie wyszukanych posiłków, dlatego podane przeze mnie propozycje są raczej mało pracochłonne.
Zaproponowane godziny posiłków są elastyczne. Nie chce aby kolidowały z Pani harmonogramem pracy, niemniej dobrze by było aby spożywała je Pani w mniej więcej podobnych do podanych przeze mnie odstępach czasowych. Kolacja najlepiej jeśli zostanie spożyta nie później niż 2 godziny przed snem.
Ważne jest aby w ciągu dnia dostarczała Pani swojemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Najlepiej gdyby była to niegazowana woda mineralna. Jeśli jednak nie może się Pani przekonać do picia zwykłej wody, proponuje dodać do niej kilka kropel soku z cytryny, odrobinę miodu (proszę pamiętać, że też nie jest wolny od kalorii), kilka listków świeżej mięty. To samo dotyczy herbaty. Z kawy absolutnie nie musi Pani rezygnować, pod warunkiem, że nie będzie wypijana na czczo. Radzę unikać gazowanych, sztucznie barwionych i słodzonych napojów gazowanych.
Czy wie Pani, że człowiek potrzebuje tylko około 48-72 godzin aby odzwyczaić się od smaku słonego, a przynajmniej zacząć dostrzegać słoność potraw. Poza tym zmniejszenie soli
w diecie daje natychmiastowe efekty. Po ok. 2 tyg. spada ciśnienie krwi i waga 1-2 kg. Chciałabym, aby spróbowała Pani dnia bez soli. Za to zioła, może Pani używać do woli. Mam nadzieję, że dania przygotowane z ich użyciem okażą się przyjemną w smaku alternatywą i stale zagoszczą na Pani stole J.

MENU

Śniadanie: 08:30
„W poszukiwaniu mocy”

pieczywo razowe – 2 kromki (70g),
ser twarogowy chudy (50g),
jajko 2 szt. (120g),
jogurt naturalny - 1 łyżka (25g),
pomidor (ok. 30g),
papryka (ok. 50g)
sałata,
natka pietruszki,
pieprz,
zioła.

Jajko ugotuj na twardo. Rozduś widelcem i połącz z serem i jogurtem naturalnym. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a także posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dopraw do smaku pieprzem i ziołami. Tak przygotowaną pastą posmaruj pieczywo, połóż listek sałaty, a na wierzch pomidora. Rozpocznij dzień ze smakiem.

II śniadanie 11:30
„Na pomoc szarym komórkom”

średni banan (120g)
żurawina suszona – 1 łyżka (12g),
orzechy włoskie - ok.4 szt.(16g),
pestki dyni- 1 łyżka (10g).

Pokrojonego banana wymieszaj z suszoną  żurawiną, orzechami włoskimi i pestkami dyni.

Obiad: 15:30
„Na resztę dnia”

ryż brązowy (50g),
pierś z kurczaka (200g),
ananas z puszki (150g),
rodzynki – 1 łyżka  (15g),
płatki migdałowe – 1 łyżka (15g),
jogurt naturalny – 2 łyżki (50g),
oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5g),
curry,
cynamon,
imbir.

Ryż ugotuj na sypko. Jogurt wymieszaj z curry, cynamonem i imbirem. Kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć kurczaka. Podsmaż do miękkości. Do kurczaka dodaj pokrojonego w kawałki ananasa, ryż, rodzynki i migdały. Dodaj jogurt wymieszany z przyprawami i wszystko chwile podgrzej delikatnie mieszając.

Podwieczorek: 17:30
„Na mały głód”

serek wiejski (200g),
 mus jabłkowy (50 g),
orzech włoski (8g).

Po prostu wymieszaj serek wiejski z musem jabłkowym i orzechami włoskimi.

Kolacja: 19:30
„Na lekki sen”

brokuł (150g),
ser feta light (50g),
nasiona słonecznika – 1 łyżka (10g),
jogurt naturalny (100g),
czosnek.

Podzielony na różyczki, ugotowany i odsączony brokuł wyłóż na półmisku. Posyp uprażonymi na patelni (bez tłuszczu) nasionami słonecznika i pokrojonym w kostkę serem feta. Polej sosem z jogurtu naturalnego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość czosnku wedle
upodobań.

Życzę przyjemnych doznań smakowych!
                                                                                                    Pozdrawiam, Anna Pomorska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...