sobota, 4 maja 2013

Roladki ze schabu ze świeżym szpinakiem i żółtym serem



Bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne roladki tym razem ze schabu.
Idealne na obiad czy na imprezę.
Sprawdzą się także przygotowane na grillu.
Jeśli lubicie mięsne roladki zapraszam także do przepisów na:
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki z kurczaka z bazyliową pastą
Roladki schabowe w sosie serowym

Składniki:
  • 500 g schabu bez kości
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 150 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Schab kroimy w plastry i cienko rozbijamy.
Mięso przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron.
Z jednej strony nacieramy również przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Szpinak dokładnie myjemy i suszymy. 
Na patelnię wkładamy masło i podsmażamy szpinak przez 1-2 minuty, tak żeby stracił objętość. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Studzimy.
Na każdy rozbity plaster schabu wykładamy na całej długości szpinak, a na jednym z końców układamy starty lub pokrojony w słupki żółty ser.
Zwijamy ciasno w roladkę i zabezpieczamy wykałaczkami, tak by podczas smażenia ser nam nie wypłynął z roladek.
Smażymy na oleju pod przykryciem z każdej strony na rumiany kolor lub na grillu, owijając każdą roladkę z osobna w folię aluminiową.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...