niedziela, 5 maja 2013

Pieczony kurczak z pomarańczami i tymiankiem


Dzisiaj proste i smaczne danie dla wielbicieli kurczaka. 
Pomarańcze i tymianek fantastycznie komponują się z drobiem. Polecam!
Jeśli lubicie połączenia kurczaka z cytrusami to zajrzyjcie do przepisu na Kurczaka w klementynkach

Składniki:
  • 6 kawałków kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • suszony tymianek
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Pomarańczę myjemy i kroimy na pół.
Z jednej połówki pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim kurczaka.
Drugą połówkę pomarańczy kroimy w cienkie plasterki i obkładamy nimi kurczaka. 
Kurczaka przekładamy do papilotów zrobionych z folii aluminiowej lub woreczka do pieczenia i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny lub najlepiej na całą noc do zamarynowania.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut.
Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy papiloty lub worek, aby kurczak się zrumienił z wierzchu.
Smacznego!
W identyczny sposób możecie przygotować kurczaka na grillu. 

6 komentarzy:

  1. Kurczak prezentuje się pysznie, zrobię następnym razem na grillu, w lidlu właśnie tydzień meksykański, jutro robię kurczaka z warzywami i tortillą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!
      Ja także jutro skoczę do Lidla po tortille :)

      Usuń
  2. Kurczak i tymianek wspaniale się komponują, ale pomarańczy jeszcze nie włączałam do nich :) trzeba to zmienić ;)))) Bo Twój wygląda smakowicie i kusząco :)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj ten przepis jak i przepis na kurczaka w klementynkach (mandarynkach)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...