piątek, 10 maja 2013

Panierowany camembert w panierce z pistacji i migdałów



Zapraszam na bardzo smaczne, choć kaloryczne danie. 
Delikatny camembert w chrupiącej panierce, w środku płynny i bardzo smaczny.  
Idealnie sprawdzi się jako ciepła przystawka lub sałatka na kolację dla przyjaciół i rodziny.
Przepis nieco podpatrzyłam od Pascala, ale zmieniłam na własne potrzeby i pod swój smak.
Polecam!

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 krążki sera camembert
  • 4 pomidory
  • mieszanka ulubionych sałat - u mnie 2 sałaty rzymskie mini
  • olej do głębokiego smażenia
panierka:
  • 20 g pistacji bez łupinek
  • 20 g migdałów
  • 1 bułka kajzerka
  • szczypta soli
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mąka pszenna
  • 1-2 jajka
dressing:
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

Sposób przygotowania:
Sałatę i pomidory myjemy.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy na ósemki.

Przygotowujemy panierkę: pistacje, migdały i bułkę wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy aż uzyskamy sypką panierkę.
Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

Przygotowujemy dressing: oliwę, musztardę, miód, ocet balsamiczny mieszamy razem aż uzyskamy jednolitą emulsję.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym. 

Każdy krążek camemberta kroimy na 8 kawałków (trójkątów).
Każdy trójkącik camemberta obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i w naszej panierce, dokładnie ją dociskając do sera. 
Do garnka wlewamy olej (tak, aby ser był w nim zanurzony) i podgrzewamy do temperatury 180°C.
Opanierowane kawałki camemberta smażymy na głębokim oleju około 10-20 sekund z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Na talerzach układamy sałatę, pomidory i kawałki gorącego, usmażonego sera.
Całość polewamy dressingiem.
Podajemy od razu.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Co tam kalorie, raz na jakis czas mozna sobie pofolgowac, zwlaszcza w tak pyszny sposob!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota!! Wygląda tak apetycznie że zjadłabym wszystko :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie zapraszam kolejnym razem :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...