środa, 22 maja 2013

Krucha tarta ze szparagami i serkiem ricotta



Zapraszam Was na bardzo smaczną i prostą kruchą tartę ze szparagami i serkiem ricotta.
Pyszny, delikatny farsz, który doskonale się komponuje ze szparagami i kruchym spodem.  
Jeśli lubicie tarty tak jak ja, to zajrzyjcie do innych przepisów:
Quiche z pieczarkami, cebulą i tymiankiem
Tarta razowa z porami i kurczakiem
Tarta orkiszowa z bakłażanem

Składniki:

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szkl. zimnej wody
farsz:
  • pęczek szparagów
  • 250 g serka ricotta
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12% 
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól morska
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z posiekanym zimnym masłem, łyżeczką soli i zimną wodą zagniatamy na elastyczne ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut. 
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, lekko dociskając ciasto do wnętrza formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę lub groch (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).
Pieczemy w 180°C przez 15 minut. 

Szparagi myjemy i odcinamy końcówki, nie obieramy.
Serek ricotta mieszamy ze śmietaną i jajkami, dodajemy pieprz cytrynowy i doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. 

Na podpieczonym spodzie układamy szparagi i zalewamy przygotowaną masą, którą rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut aż masa zgęstnieje.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Cudowna wyszła Ci ta tarta :)

    pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Moniko - cieszę się, że Ci się podoba mój wypiek :)

      Dziękuję za zaproszenie - już zaglądam :)

      Usuń
  2. co oznacza, że wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę lub groch, jeżeli wczesniej było już o wyłożeniu ciasta na formę do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wykładamy do formy i przykrywamy papierem do pieczenia, żeby móc wsypać suchą fasolę lub groch, by podczas pieczenia ciasto nie urosło :)
      Co jest niezrozumiałego?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...