czwartek, 23 maja 2013

Krakersiki z ziołami prowansalskimi i solą morską


Dzisiaj zapraszam na bardzo szybkie do przygotowania domowe krakersiki z dodatkiem ziół i soli morskiej.
Idealnie sprawdzą się jako przystawka na imprezach, w sam raz do piwa i drinków. 

Składniki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • zioła prowansalskie
  • gruboziarnista sól morska 

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz zimne masło i razem siekamy.
Dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto wałkujemy, posypujemy ziołami prowansalskimi i gruboziarnistą solą morską, ponownie wałkujemy, aby przyprawy lekko wcisnąć w ciasto. 
Z ciasta wykrawamy kwadraciki lub romby, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180°C przez około 10-15 minut.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł! będę musiała wypróbować, bo u nas w domu zajadamy się krakersami :P a domowe, to jednak najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wyglądają, fajne na przegrysę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już tyle czasu się namierzam na domowe krakersy...koniecznie muszę zrobić ;)
    Pozdrowionka :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm... tyle przepisów wypróbowanych, niestety krakersy mnie ominęły, czas nadrobić zaległość - dzieci się ucieszą:) Pozdrawiam serdecznie i gratuluję pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anita dziękuje bardzo - tak przypadkiem powstały te krakersy, ale są naprawdę świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...