wtorek, 21 maja 2013

Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw w miodowo-sezamowo-balsamicznej marynacie


Dzisiaj proponuję szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw w przepysznej marynacie.
Danie idealne na grilla i spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu. 
Danie smaczne, kolorowe i dietetyczne.
Idealnie będą się komponowały z dipem czosnkowym.
Polecam!

Składniki:
  • 500-600 g filetów z piersi kurczaka
  • 3 kolorowe papryki (u mnie czerwona, żółta i zielona)
  • 2 czerwone cebule
marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta chili
  • sól

Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka kroimy na kawałki.
Z oleju, octu balsamicznego, miodu, sosu sojowego, oleju sezamowego, chili, przeciśniętego przez praskę czosnku i szczypty soli przygotowujemy marynatę. 
Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc, do zamarynowania.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy na kawałki, cebule kroimy na ćwiartki i jeszcze na pół.
Bambusowe patyczki zamaczamy na około 30 minut w wodzie by podczas grillowania nie spaliły się.
Zamarynowane kawałki kurczaka, paprykę i cebulę nabijamy na przemian na patyczki.
Grillujemy ok. 10-15 minut. Smacznego!

Moja rada:
Szaszłyki można przygotować także w piekarniku z włączoną funkcją grilla lub górną grzałką.


2 komentarze:

  1. pięknie wyglądają tak kolorowo, najbardziej mnie zaintrygowała ta marynata:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynka - marynata powstała jak zwykle podczas moich improwizacji kuchennych - ale jest pyszna!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...