wtorek, 14 maja 2013

Guacamole



Guacamole to meksykański sos (salsa) przygotowywany na bazie dojrzałego awokado.
Oczywiście istnieje wiele odmian tego sosu i sposobów przygotowywania. 
Można do niego dodać pomidory, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy.
Awokado można rozgnieść, utrzeć w moździerzu, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. 
Idealny do placków tortilli, nachos i innych przystawek. 
Bardzo popularny w USA, w kuchni tex-mex.

Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki kolendry
  • 1/2 limonki
  • sól

Sposób przygotowania:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, ale ja zachowujemy, obieramy. 
Miąższ awokado rozgniatamy widelcem (lub drobno kroimy jeśli chcemy uzyskać konsystencję salsy) i dodajemy od razu sok wyciśnięty z limonki. 
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy, dodajemy do awokado.
Chili pozbawiamy pestek i drobniutko kroimy, dodajemy do awokado.
Dodajemy także drobno pokrojoną cebulę, natkę kolendry i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Do guacamole wkładamy wyjętą pestkę, co zapobiega ciemnieniu awokado.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...