środa, 8 maja 2013

Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej

 

Maj to miesiąc szparagowy. Właśnie teraz pierwsze szparagi są najlepsze, najsmaczniejsze i bez łyka.
Warto więc przygotować kilka przekąsek czy dań głównych z tym królewskim warzywem, bo sezon na nie trwa tak krótko.
Przedstawiam Wam bardzo prostą do zrobienia i bardzo elegancką przekąskę, którą można przygotować na grillu, w piekarniku, a nawet na patelni w domowym zaciszu.
Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do dania głównego czy jako kolacja dla dwojga.

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów (ok. 1/2 kg)
  • plastry szynki parmeńskiej prosciutto lub innej długo dojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej
  • parmezan świeżo tarty
  • oliwa
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Szparagi oczyszczamy i odcinamy stwardniałe końcówki w miejscu gdzie po wygięciu się złamią, tj. ok. 1/3.
Szparagi blanszujemy przez ok. 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli, łyżeczki cukru i soku z 1/4 cytryny.
Odcedzamy.
Każdy szparag zawijamy w plaster szynki.
Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy delikatnie oliwą i grillujemy przez ok. 10 minut aż szynka ładnie się zarumieni.
Gotowe szparagi posypujemy od razu świeżo startym parmezanem i pieprzem.
Podajemy.
Szparagi możecie również przygotować w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, piekąc w temperaturze ok. 220°C przez 10 minut lub na patelni na niewielkiej ilości oliwy, smażąc na średnim ogniu z każdej strony na rumiano. 
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Zawsze miałam problem z tym jak ugotować szparagi, albo za krótko, albo za długo. Muszę znowu popróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to mówią, ćwiczenia czynią mistrza.
      Jeżeli chcesz je ugotować, to ok. 8 minut, bo zielone nieco krócej gotujemy niż białe.

      Usuń
    2. Zielone gotujemy ok. 8-10 minut, natomiast białe szparagi ok. 12-15 minut
      Czas zależy także od grubości szparagów :)

      Usuń
  2. Toz to prawdziwa klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wybornie ! :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam bardzo gorąco!

      Usuń
  4. Wspaniale wyglądają :)
    Kiedyś próbowałam szparagów polanych sosem beszamelowym i były pyszne. Ale mam wrażenie że Twoja propozycja jest jeszcze lepsza :)
    Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Pod beszamelem przygotowuję białe szparagi, zaś zielone pyszne są właśnie w takiej postaci - owinięte plastrami włoskiej szynki. Polecam!

      Usuń
  5. Dziś wypróbowane, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się niezmiernie, że smakowało :)
      Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...