sobota, 25 maja 2013

Eintopf z makaronem, pieczarkami i klopsikami w sosie serowym


Eintopf (czytaj ajntopf) z niemieckiego znaczy tyle co jeden garnek.
Moje dzisiejsze danie składa się z makaronu, pieczarek i klopsików z mięsa mielonego, a wszystko przygotowane w jednym garnku.
Dania jednogarnkowe są szybkie i proste do przygotowania, idealnie sprawdzają się na obiad i gdy nie mamy czasu, to taka kuchnia na skróty.
Sprawdzają się na biwaku jako szybka kuchnia turystyczna.
Oszczędność czasu i naczyń, a smakowity obiad w kilka chwil gotowy.

Składniki (3-4 osoby):
  • 250 g makaronu świderki Międzybrodzki 4 jajeczny lub innego, np. penne
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 200 g pora
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 szkl. wody
  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g sera z niebieską pleśnią typu gorgonzola lub danish blue
  • 50 g parmezanu lub grana padano (ewentualnie zwykłego żółtego sera, np. gouda)
  • świeży koperek
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku o grubym dnie. 
Do zrumienionych klopsików dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pora pokrojonego w półplasterki. Razem smażymy kilka minut aż pieczarki stracą jędrność.
Wlewamy wodę, śmietankę oraz wsypujemy suchy makaron.
Gotujemy do zagotowania, mieszając co chwilkę.
Gdy potrawa zagotuje się zmniejszamy ogień, dodajemy serek mascarpone, niebieski ser pleśniowy i starty parmezan oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, gotujemy bez przykrywki około 10-12 minut, co jakiś czas mieszając.
Potrawę zestawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym oraz dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
Całość mieszamy delikatnie.
Podajemy od razu.
Smacznego!


wpis promocyjny

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...