środa, 1 maja 2013

Domowe nuggetsy w panierce z otrębów pszennych, parmezanu i tymianku


Dzisiaj szybki sposób na domowe nuggetsy w wymyślonej przeze mnie panierce.
Panierka wyszła bardzo smaczna, nuggetsy wyszły chrupiące, a rodzinka z chęcią je zjadła.

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4-5 łyżek otrąb pszennych Kupiec
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 jajko lub odrobina mleka do panierowania
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka mielona papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na kilka minut. 
Przygotowujemy panierkę: do miseczki wsypujemy bułkę tartą, otręby, parmezan i tymianek, całość dokładnie razem mieszamy.
Kawałki kurczaka maczamy w rozmąconym jajku lub w mleku, a następnie obtaczamy w naszej panierce.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Muszą być mega-chrupiące :) Pychota!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowo i chrupiąco. pysznie, jednym słowem :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za bardzo miłe słowa :)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis ;) panierka na pewno pyszna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...