wtorek, 9 kwietnia 2013

Zielona pasta z awokado


Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczną zieloną pastę kanapkową z awokado. 
Idealna na śniadanie do smarowania pieczywa czy jako dip do surowych warzyw.
Polecam tę pastę z uwagi na jej walory wartościowe - awokado zawiera bardzo łatwo przyswajalne tłuszcze, moc witamin i pierwiastków, zawiera kwas foliowy, a przede wszystkim pozwala spalić nadmiar tłuszczu. 
Poza walorami zdrowotnymi, awokado ma także pyszny smak, a osoby będące na diecie mogą używać awokado jako smarowidełka do pieczywa zamiast masła - wskazane u osób będących na diecie czy chorych na cukrzycę i miażdżycę. 

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta chili w płatkach
  • sól morska

Sposób przygotowania:
Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ.
Miąższ awokado wraz z sokiem z cytryny, jajkiem i połową ząbka czosnku miksujemy blenderem na gładką pastę.
Doprawiamy do smaku solą morską i szczyptą płatków suszonego chili.
Pastę schładzamy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...