sobota, 27 kwietnia 2013

Żeberka pieczone z ziemniakami w oregano i cytrynie




Zapraszam na pyszne żeberka pieczone z ziemniaczkami.
Danie bardzo proste w przygotowaniu, a smaczne i nie wymagające zdolności kulinarnych. 
Danie możecie równie dobrze przygotować na grillu w formie aluminiowej i zawijając w folię aluminiową do pieczenia. 
 
Składniki:
  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych
  • ok. 1 kg ziemniaków  
  • 1,5 cytryny
  • 1 łyżka oregano
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. wody
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki i żeberka przekładamy do naczynia do zapiekania i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Do naczynia z żeberkami i ziemniakami wlewamy wodę i olej, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryn i posypujemy oregano.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 60-90 minut, w zależności od grubości żeberek.
Smacznego!

22 komentarze:

  1. muszę wypróbować, tylko przykrywamy, czy nie? O_o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zioberka - w piekarniku otwarte naczynie, nie przykrywamy :)

      Usuń
    2. Bardzo proszę!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wstawiłem już całość do piekarnika, a teraz najtrudniejsza robota czyli - oczekiwanie:) Jeśli to będzie tak dobre jak się zapowiada to wybierzemy Cię na naszą patronkę!:)

    Podpisano:
    Głodny student!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Ciesze się, że spodobał Ci sie Głodny Studencie mój przepis :)

      Usuń
  3. Jednak nie na darmo bóg zabrał nam jedno żeberko i podarował kobiecie;) Właśnie zjedliśmy i pławimy się w kulinarnej ekstazie:D

    Pozdrawiamy Cię Mufinko i mamy nadzieję, że przyjedziesz do Łodzi nam coś upichcić;)

    Podpisano:
    Najedzony student!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie, gdy ktoś skorzysta z mojego przepisu i mu smakowało. Cieszę się, że jesteś Studencie najedzony :)
      Dziękuję za wypróbowanie przepisu :)

      Usuń
  4. :( ziemniaki w tym czasie i tej temperaturze wyszły surowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie wychodzą surowe, ziemniaki pieką się szybciej niż żeberka i wystarczy im 30-40 minut.

      Usuń
    2. Upiekłyby się nawet ziemniaki pieczone w całości, pewnie piekarnik jest zły. Przepis sprawdzony wielokrotnie przez 16 lat. Wielu internautów przygotowywało ten przepis i każdy chwalił ☺

      Usuń
  5. Ja też podpisuje się do grona tych, którym ta potrawa wyszła :) bardzo prosta, bardzo smaczna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie - dziękuję za podzielenie się swoją opinią i skorzystanie z przepisu :)

      Usuń
  6. Zaraz B.D.J. Już nie mogę się doczekać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dobre... bardzo dobre... Takie bym powiedział "Karczmiane".
      Potrawa prosta w przygotowaniu i smaczna!

      Usuń
    2. Moi domownicy uwielbiają takie jak to nazwałeś "karczmiane" żarełko.
      Cieszę się, że smakowało!
      Zapraszam do skorzystania z innych równie prostych przepisów :)

      Usuń
  7. Pieczemy z termoobiegiem ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanko. Całość mieszamy w tej wodzie i oleju? Przecież wszystkie przyprawy spłyną :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeberka i ziemniaki układamy w naczyniu i podlewamy wodą. Całość ma się dusić w tej mieszaninie, nabierając smaku podczas pieczenia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...