piątek, 12 kwietnia 2013

Surówka z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka


Zapraszam na bardzo smaczną, pełną witamin, wiosenną surówkę.

Składniki:
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szkl. kiełków rzodkiewki
  • 1/2 szkl. kiełków brokuła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego

dressing:
  • 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/2  cytryny
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól morska

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od zagotowania się wody), kroimy na ćwiartki.
Kapustę pekińską myjemy i drobno siekamy.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki, a następnie skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny by nie ściemniało.
Kiełki przepłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i zbrązowieje.

Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, słodki sos chili i całość razem dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity dressing.
Doprawiamy do smaku solą morską.

Wszystkie składniki surówki mieszamy razem, polewamy dressingiem i układamy jajka pokrojone na ćwiartki.
Podajemy od razu.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. świetny przepis, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Cieszę się, że spodobała Ci się moja propozycja surówki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...