czwartek, 18 kwietnia 2013

Sos beszamelowy



Sos beszamelowy (beszamel) to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII w. na dworze króla Ludwika XIV, jego autorem jest markiz Louis de Béchameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat.
Beszamel to znakomity dodatek do zapiekanek, pieczonych potraw z mięsa i warzyw, a nawet pizzy. 
Gęstość sosu możecie modyfikować dodając mniej lub więcej mleka, np. do mięs można zrobić rzadszy podając w sosjerce, do zapiekanek i pizzy lepiej sprawdzi się gęstszy.  

Zapraszam do kilku przepisów z użyciem beszamelu:
Zapiekanka makaronowa z brokułami, parówkami i mozzarellą
Gratin z kalafiora
Cannelloni z mięsem mielonym pod beszamelem
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Lasagne bolognese 

Składniki:
  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 50 g mąki pszennej (2 kopiaste łyżki)
  • 2-3 szkl. mleka - w zależności od gęstości sosu
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • gałka muszkatołowa świeżo starta

Sposób przygotowania:
Mleko zagotowujemy.
Ja często chcąc zaoszczędzić czas wlewam zimne mleko, a sos także wyjdzie aksamitny i gładki.
Masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić!
Ważne jest dokładne połączenie masła z mąką.
Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa.
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo gorące (lub zimne) mleko.
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. 

Moja rada:
Jeśli chcecie urozmaicić smak sosu mleko zagotujcie z ząbkiem czosnku i listkiem laurowym lub ziarenkami ziela angielskiego.

Ten klasyczny sos możecie użyć jako bazy do innych sosów, np. dodając ser otrzymacie sos serowy, dodając ziół otrzymacie sos ziołowy, musztardy - sos musztardowy lub np. śmietany - sos śmietanowy.

6 komentarzy:

  1. Świetny przepis ! Spróbowałam dzisiaj i wszystko idealnie się udało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że zaufałaś mi i skorzystałaś z przepisu, trzymając się moich wskazówek. Beszamel zawsze mi wychodzi. Mam nadzieję, że skorzystasz jeszcze z innych przepisów!

      Usuń
  2. Fajny przepis.Jestem Facetem lat 30 i lubie cos czasami przypitrasić w kuchni. Ten przepis juz na pierwszy rzut oka wydaje się smaczny i prosty. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że skorzystasz z kilku przepisów, równie smacznych i prostych ☺

      Usuń
  3. Sosik wyszedł super! Poczułam się jak prawdziwa kucharka :)

    Dziękuję bardzo za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale, cieszę się, że sos nie sprawił trudności przy przygotowaniu i wyszedł smaczny.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...