czwartek, 4 kwietnia 2013

Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem, prażonym słonecznikiem i rzeżuchą



Dzisiaj bardzo prosty i szybki pomysł na sałatkę z buraków w wersji nieco wytrawnej.
Bardzo lubię połączenie smakowe słodkiego pieczonego buraka i nieco kwaskowatego twarogu. 
To propozycja na śniadanie, czy do pracy i szkoły - wystarczy zapakować do pudełka i zabrać ze sobą jako lunch.

Składniki:
  • 2 pieczone buraki - sposób przygotowania podawałam tutaj
  • 200 g twarogu (ja użyłam półtłustego)
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek extra vergine
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Upieczone i ostudzone buraki oraz twaróg kroimy w kostkę, wykładamy na półmisek.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i zbrązowieje.
Buraki i twaróg posypujemy rzeżuchą i uprażonym słonecznikiem.
Całość polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...