czwartek, 25 kwietnia 2013

Sałatka z kuskusem, czerwoną cebulą i kolorową papryką


















Dzisiaj bardzo szybka i smaczna sałatka z kilku prostych składników. 
Bazę tej sałatki stanowi kasza kuskus, którą otrzymałam do wypróbowania od firmy Kupiec.

Chciałabym Wam także zdradzić, że również ja będę miała do rozdania dla Was niespodzianki od Kupca - już dziś zapraszam na konkurs, który startuje za kilka dni. 

Składniki:
  • 1 szkl. kaszy kuskus Kupiec
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • natka kolendry
  • 10 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom wody był o ponad 0,5 cm nad poziomem kaszy, przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut, aby spęczniał.
Po tym czasie delikatnie widelcem wzruszamy kaszę, aby stała się sypka. 
Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małe paseczki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a zieleninę siekamy drobno. 
Wszystkie składniki wrzucamy do miski z kuskusem, dolewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę odstawiamy na kilka minut, aby smaki przeszły razem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. O, zjadłabym:) aż wstyd przyznać że nawet nie wiem jak smakuje kuskus...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Króliczku koniecznie musisz to nadrobić,
      uwielbiam kuskus, a jego przygotowanie zajmuje kilka minut, bez gotowania :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...