czwartek, 11 kwietnia 2013

Risotto z burakami


Risotto zachwalać chyba nie muszę, obroni się same.
Jest kremowe, delikatne w smaku, buraczane i ma niesamowicie piękny kolor, a do tego smakuje wyśmienicie. 

Składniki (2-3 porcje):
  • 200 g ryżu arborio
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2-3 upieczone buraki - przepis podawałam tutaj
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy 
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 40-50 g parmezanu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Upieczone, ostudzone i obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem aż powstanie puree.
Potrzebujemy ok. 1 szkl. puree z buraków.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i smażymy aż będzie szklista.
Dodajemy ryż arborio i chwilę smażymy, około 3-4 minut, aż stanie się szklisty.
Dolewamy wino i smażymy aż ryż je wchłonie.
Teraz partiami dodajemy bulion, po około 3/4 szkl.
Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, sprawdzając jednocześnie czy płyn został wchłonięty.
Następną porcję bulionu wlewamy dopiero, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.
Gdy cały bulion zostanie już wchłonięty, a ryż będzie kremowy i nierozgotowany (al dente), dodajemy puree z buraka, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Chwilę gotujemy.
Dodajemy 1-2 łyżki masła, starty parmezan i listki świeżego tymianku, dokładnie mieszamy.
Risotto wykładamy na talerze i przyozdabiamy płatkami parmezanu i gałązką świeżego tymianku. Smacznego!

4 komentarze:

  1. odważne... nie wiem czemu, ale trochę mnie niepokoi ten kolor, a przecież często do mielonego jem ryż/ziemniaki i buraczki... chociaż może kiedyś zaryzykuję, potrawa bardzo intrygująca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, a co Cię przeraziło w moim daniu? - ma przecież piękny, buraczany kolor, jest taki piękny i radosny!
      Polecam danie bardzo smaczne!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Można zastąpić pieczone buraki takimi ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile to nie są buraczki w occie, to myślę, że możesz takich użyć lub gotowanych, ale warto upiec, bo buraki zyskują na smaku, więc jeśli będziesz mieć trochę czasu spróbuj upieczonych :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...