sobota, 6 kwietnia 2013

Quiche z pieczarkami, cebulą i tymiankiem



Zapraszam na pyszny i aromatyczny quiche na spodzie pszennym z dodatkiem otrębów żytnich.
Bardzo prosty do przygotowania quiche z pieczarkami z dodatkiem cebuli i tymianku.
Idealny na obiad czy ciepłą kolację. 

Składniki:

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej (2 szkl.)
  • 50 g otrębów żytnich (1/2 szkl.)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • woda - tyle, ile zabierze ciasto (ok. 1/2 szkl.)
farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Z mąki, otrębów, oliwy, soli zagniatamy ciasto, dolewając po trochu wody.
Ciasto musi być gładkie, sprężyste, nie za twarde i nie może lepić się do rąk.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie, wykładamy formę do tarty i dociskamy ciasto by dokładnie wypełniło jej wnętrze.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w 180°C.
Wstępnie podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

Na rozgrzaną patelnię dajemy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka.
Smażymy do czasu aż cebula będzie zeszklona.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (2 pieczarki odkładamy na przybranie wierzchu tarty i ich nie smażymy) i posiekany ząbek czosnku.
Całość smażymy kilka minut aż pieczarki stracą jędrność.
Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę lub jogurt rozbijamy z jajkami.
Dodajemy starty żółty ser i doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem świeżo mielonym.

Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą i wylewamy masę śmietanowo - jajeczną.
Na wierzchu układamy odłożone wcześniej pieczarki pokrojone w plasterki. 
Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...