piątek, 26 kwietnia 2013

Pyzy ziemniaczane z mięsem - knedle z mięsem


Dzisiaj zapraszam Was na kluski - pyzy z gotowanych ziemniaków z mięsem, a w zasadzie knedle, bo przygotowane tylko z gotowanych ziemniaków.
Klasyka polskiej kuchni, danie sycące i tanie, bo do nadzienia możecie użyć mięsa np. z rosołu.

Składniki:

ciasto ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków (mączystych, nie wodnistych)
  • mąka ziemniaczana - ok. 250 g
  • 1 jajko
  • sól
nadzienie mięsne:
  • 300-400 g mięsa gotowanego lub pieczonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • oliwa
dodatkowo do okraszenia:
  • boczek
  • cebula

Sposób przygotowania:

Nadzienie mięsne: mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy z drobną kosteczkę, szklimy na łyżce oliwy i dodajemy do zmielonego mięsa.
Do mięsa dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość razem przesmażamy.

Ciasto ziemniaczane: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej lub jeśli zostaną Wam z obiadu to też mogą być.
Przepuszczone przez praskę ziemniaki wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy z niego kulę, spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części, jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Stosujemy zasadę na 4 części ziemniaków - jedna część mąki.
Odłożoną część ziemniaków z powrotem dokładamy, dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3-4 porcje. 

Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm, kroimy na kawałki i spłaszczamy dłonią na kształt małego placka.
Na środek każdego placka kładziemy nadzienie mięsne, zlepiamy i formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Pyzy wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami.
Gotujemy około 3-4 minut od zagotowania i wypłynięcia na wierzch.
Wyławiamy pyzy łyżką cedzakową i odcedzamy na durszlaku.
Wykładamy na półmisek lub talerze i okraszamy przesmażonym boczkiem lub cebulką.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ależ mi apetytu narobiłaś. Słodyczy sobie odmówię, deserów .... ale kluchy zjem zawsze a pyzy ziemniaczane kocham miłością wielką !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyzy i pierogi mmm.... muszę znaleźć czas i też sobie takie mięsne zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale tak dużo czasu, a ziemniaki - zawsze można na obiad więcej ugotować by potem zrobić np. pyzy.

      Usuń
  3. wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję - bardzo mi miło!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...