środa, 24 kwietnia 2013

Placuszki z serka ricotta



Zapraszam na niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z ricotty. 
Idealne na śniadanie - podane z cukrem pudrem, sezonowymi owocami czy domową konfiturą będą wspaniałym powitaniem dnia. 
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Forever Summer" . 

Składniki (na ok. 20 małych placuszków):
  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka (1/2 szkl.)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki (niepełna szkl.) - ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być zwykła, jasna pszenna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • odrobina masła lub oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Żółtka oddziel od białek.
Do miseczki włóż serek ricotta, dodaj żółtka, mleko i dokładnie wymieszaj. 
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiej do masy serowej.
Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą. 
Łyżką stołową nakładaj porcje ciasta i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju z obu stron na złoty kolor (placuszki można smażyć także bez tłuszczu na patelni teflonowej lub z powłoką nieprzywieralną). 
Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.
Placuszki możesz podać także z sezonowymi owocami i miodem lub syropem klonowym lub z konfiturą domową, np. jagodową.
Smacznego!



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...