środa, 3 kwietnia 2013

Pieczone buraki


Pieczone buraki to najzdrowszy sposób podania tego warzywa. 
Przygotowane w ten sposób buraki zachowują wszelkie cenne witaminy, mikro i makroelementy i mają lepszy smak - są słodsze, aromatyczniejsze, bogatsze w smaku niż te gotowane w wodzie, gdyż podczas gotowania w wodzie zostają wszelkie cenne składniki.
Pieczone buraki to doskonała baza wielu potraw.

Składniki:
  • kilka buraków
dodatkowo:
  • folia aluminiowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Buraki porządnie szorujemy i myjemy.
Owijamy w kawałki folii aluminiowej, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45-60 minut lub dłużej - w zależności od wielkości buraków.
Buraki można upiec także bez owijania w folię,  np.  w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy.

12 komentarzy:

  1. odkąd odkryłam pieczenie buraków jem je tylko w takiej postaci, zachowują przede wszystkim pełnię smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiewióra - ja także cenię w pieczonych burakach ich smak :) Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone buraki są wspaniałe! I doskonale nadają się m.in. do risotta buraczanego: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/buraczane-risotto-z-zapiekanym-kozim.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa uwielbiam buraczane risotto i inne potrawy z dodatkiem tego wdzięcznego warzywka :)

      Usuń
  4. Własnie włozyłam moje buraczki do piekarnika, zobaczę co z tego wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to co wyjdzie Kasiu M.? - pyszne, słodkie buraczki :)

      Usuń
  5. Co za ohydny blad gramatyczny: owijasz KAZDY BURAK, a nie "kazdego buraka"!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej! A ja dziekuje za inf o pieczeniu. Uwielbiam carpaccio z buraczkow. Zaraz je zrobię z kremem balsamicznym

      Usuń
    2. Elzab, bardzo proszę!
      O tak, ja także uwielbiam carpaccio z buraków, pyszota!

      Usuń
  6. pieczenia czegokolwiek w folii nie polecam, gdyż ta w połączeniu z żywnością i wysoką temperaturą jest rakotwórcza. Znacznie lepiej piec samego buraka a skórkę i tak wyrzuca się po obraniu

    OdpowiedzUsuń
  7. Love it!
    Owijasz kogo? co? Buraka. A wiec kazdego buraka! Ty buraku! Ze sie tak wyraze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda - niestety nie każdy potrafi odmieniać przez przypadki :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...