wtorek, 16 kwietnia 2013

Omlet z twarogiem, suszonymi pomidorami i bazylią


Bardzo szybki i prosty sposób na lekkie śniadanie.
Składniki omletu bardzo fajnie się ze sobą komponują.
Jeśli lubicie omlety to zajrzyjcie do przepisu na omlet z białek z otrębami

Składniki:
  • 3 jajka
  • 100 g twarogu
  • 3-4 suszone pomidory w oliwie
  • 3-4 listki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka masła
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Całe jajka roztrzepujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Patelnię rozgrzewamy z odrobiną masła (można smażyć na suchej patelni, ale masło dodaje lepszego smaku) i wylewamy masę jajeczną, którą posypujemy rozkruszonym twarogiem, pokrojonymi nieco pomidorami i listkami bazylii.
Całość możemy lekko oprószyć płatkami chili.
Smażymy na dość wolnym ogniu aż masa się zetnie, co jakiś czas podważając omlet i wlewając na spód płynną masę jajeczną.
Podajemy od razu.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. cudowny :)
    idealnie by się komponował z moimi bułeczkami irlandzkimi z rozmarynem mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Z chęcią pochłonęłabym na drugie śniadanko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam, zaraz usmażę drugi.

      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...