niedziela, 28 kwietnia 2013

Mini pizze z młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą


Zapraszam na pizzerinki z młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą.
Pogoda coraz piękniejsza, więc czas sprzyja wycieczkom, a na wycieczkach lubimy coś przekąsić.
Pizzerinki te doskonale sprawdzą się na pikniku czy na wycieczce rowerowej za miasto.

Składniki (na 8-10 sztuk):
  • ciasto na pizzę - przepis podawałam tutaj
  • sos pomidorowy do pizzy - przepis podawałam tutaj
  • 250 g świeżego, młodego szpinaku
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty.
Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i liście szpinaku, smażymy około 1-2 minut aż zwiędnie i straci objętość, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. 
Wyrośnięte ciasto na pizzę delikatnie zagniatamy i formujemy małe krążki.
Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym, układamy przesmażony szpinak, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i kawałki mozzarelli, które urywamy palcami. 
Gotowe pizzerinki układamy na blaszce w odstępach.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...