niedziela, 14 kwietnia 2013

Kurczak w sosie paprykowym



Bardzo prosty do przygotowania i przepyszny kurczak w sosie paprykowym.

Składniki:
  • 6-8 podudzi
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki pepperoni lub chili
  • 1 - 1,5 szkl. bulionu (warzywnego, drobiowego) lub wody
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju
  • 3 gałązki tymianku świeżego

Sposób przygotowania:
Cebulę, seler naciowy i paprykę kroimy na mniejsze, niedbałe kawałki.
Kurczaka myjemy i osuszamy, podsmażamy na oleju aż będzie złocisty.
Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni.
Na tłuszczu po smażeniu kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę i seler naciowy, chwilę przesmażamy. Dodajemy następnie paprykę, z grubsza pokrojone ząbki czosnku i drobniutko posiekaną papryczkę pepperoni bez pesteczek.
Całość smażymy przez 3-4 minuty.
Wlewamy bulion lub wodę i wkładamy podsmażone kawałki kurczaka.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 30-40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy kurczaka, a sos miksujemy blenderem na gładką konsystencję.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
Dodajemy listki tymianku i jeszcze raz chwilę miksujemy.
Wkładamy kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, by kurczak przeszedł smakiem sosu. Podajemy z ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...