wtorek, 23 kwietnia 2013

Kotlety z ziemniaków i soczewicy



Dzisiaj zapraszam na kotleciki w wersji wegetariańskiej z ziemniaków i soczewicy, aczkolwiek bardzo smaczne i syte. 
Bardzo proste do przygotowania.
Zasmakują niejednemu mięsożercy.

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szkl. suchej soczewicy zielonej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • olej

Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Soczewicę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15-20 minut.
Odcedzamy i studzimy. 
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oliwy, studzimy.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulę, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, zioła i wyrabiamy na jednolitą masę.
Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. pyszności ! :)

    pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...