środa, 17 kwietnia 2013

Kotlety mielone z pieczarkami


Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań w moje rodzinie (pewnie też u Was).
Staram się je urozmaicać dodając różne dodatki smakowe - tym razem padło na pieczarki. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kosteczkę.
Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, i gdy stanie się szklista dodajemy pieczarki, razem smażymy aż pieczarki odparują wodę. Studzimy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przesmażone pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrabiamy gładką masę.
Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mielone z pieczarkami - pycha! Lubię też mielone z kaszą gryczaną (mówię na nie "gryczaki") i do tego sos pieczarkowy :) Mniam....chyba jutro mielone zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję emade!
      Cieszę się, że podsunęłam Ci pomysł na jutrzejszy obiadek. Smacznego!

      Usuń
    2. szkoda, ze nie "gryczanki" ;)

      Usuń
    3. Innym razem zrobię "gryczanki"

      Usuń
  2. Ja przesmażyłem cebulę pieczarki oraz dwa ząbki czosnku na maśle PYCHA

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...