poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kolorowa sałatka z cieciorki z papryką i mieszanką sałat



Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka.
Doskonale sprawdzi się na domowych imprezach i pikniku.
Idealna do potraw z grilla. 

Składniki:
  • 1 puszka cieciorki konserwowej
  • mieszanka sałat (np. lodowa, frisee, lollo rosso, raddichio, rukola, endywia)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10 pomidorków koktajlowych
dressing:
  • ok. 1/3 szkl. oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka kaparów z zalewy
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego

Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, odwirowujemy z wody i rwiemy na mniejsze kawałki. 
Cieciorkę odsączamy, przepłukujemy pod bieżącą wodą i ponownie odsączamy na sicie. 
Papryki kroimy w paseczki, cebulę w piórka, a pomidorki na pół. 

Przygotowujemy dressing: oliwę łączymy z musztardą, sokiem z cytryny lub limonki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekane kapary, doprawiamy pieprzem, mieszamy dokładnie.

Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i polewamy dressingiem.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Faktycznie kolorowo :) JA ostatnio do sałatek zamiast oliwy daję olej rzepakowy - dzięki temu, że jest neutralny w smaku, nie dominuje potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję!
      Ja także czasami używam oleju rzepakowego lub słonecznikowego do sałatek, ale w tym wydaniu fajnie smakuje z oliwą :)

      Usuń
  2. Starajcie się nie używać puszkowanej żywności. Często puszki są od środka wyłożone rakotwórczym Bisfenolem A (taka białawo-szarawa powłoczka), którego molekuły przenikają do żywności. Poza tym zalewa często zawiera sól i cukier. Warto namoczyć wcześniej cieciorkę i cieszyć się czystym naturalnym smakiem i brakiem dodatków.

    Używając oleje do sałatek zwracajcie uwagę by były wyciskane na zimno, NIERAFINOWANE. Te rafinowane zawierają niebezpieczne dla zdrowia izomery trans i praktycznie nie mają wartości odżywczych zniszczonych rafinacją w wysokiej temperaturze. To tylko puste kalorie! Najzdrowsze oleje dla człowieka pod kątem zbilansowania kwasów tłuszczowych (Omega-3 do 6 do 9) to lniany (jak za mocny w smaku to wtedy można używać rzepakowy, ale już ma mniej Omega-3), oliwa z oliwek i olej kokosowy (do sałatek nie, ale za to idealny do smażenia i domowych deserów zamiast masła, a także do pielęgnacji skóry i włosów). Słonecznikowy ma bardzo dużo Omega-6, a tych mamy i tak za dużo we współczesnej diecie, więc nie polecam.

    A sałatkę dzisiaj robię, świetny przepis, bardzo dziękuję! :) Akurat namoczyłam cieciorkę wczoraj, co prawda z myślą o innym daniu, lecz tej sałatce ciężko jest się oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!
      Akurat dzisiaj użyłam puszkowej cieciorki, ale używam zawsze suszonej i ją gotuję :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Uwielbiam cieciorkę w różnego rodzaju sałatkach. Obecnie na moim stole hitem jest sałatka z warzywami, kuskusem, cieciorką i miętą. Chętnie dla odmiany wypróbuje twoją propozycję, szczególnie że dresik z kaparami do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za miły komentarz!
      Ja także uwielbiam sałatki z kuskusem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...