środa, 10 kwietnia 2013

Gulasz wieprzowo-cebulowy


Zapraszam na smaczny gulasz wieprzowy z dodatkiem cebuli i aromatycznych ziół.
Bardzo prosty do przygotowania.
Najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną czy kluskami śląskimi. 

A Wy z czym podajecie gulasz?

Składniki:
  • 600 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem i cząbrem.
Odstawiamy na około 30 minut.
Zamarynowane mięso obsmażamy na oleju na rumiano i przekładamy do garnka.
Mięso zalewamy wodą tak, aby je przykryło, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Dusimy pod przykrywką na niewielkim ogniu.
Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek i dusimy do miękkości.
Kiedy mięso będzie już miękkie zaprawiamy sos mąką rozprowadzoną z wodą i całość zagotowujemy.
Gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Czy możesz podać czas duszenia mięsa, tak w przybliżeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso dusimy około 40 minut, oczywiście zależy to od mięsa i od wielkości kawałków, na jakie mięso pokroimy. Trzeba po prostu sprawdzić po około 30 minutach gotowania :)

      Usuń
    2. Dziękuje.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...