piątek, 5 kwietnia 2013

Domowe frytki



Dzisiaj chcę Wam pokazać mój niezawodny sposób na pyszne, chrupiące frytki, który stosuję od wielu lat.
Może przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale jest to sposób niezawodny. 
Najważniejsze jest to, aby po pierwsze ziemniaki pozbyć skrobi, a po drugie smażenie powinno odbywać się w dwóch etapach.
Dzięki temu frytki zawsze są chrupiące.

Składniki:
  • kilka ziemniaków - wybierajcie odmiany zwarte, nie sypkie
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól morska
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie, długie paski.
Następnie ziemniaki wkładamy do miski z zimną wodą, do której dodajemy łyżkę cukru i moczymy je przez około godzinę.
To ważna czynność, której nie należy pomijać.
Dzięki moczeniu wypłukujemy z ziemniaka skrobię i dlatego frytki będą po usmażeniu chrupiące. Następnie ziemniaki należy wypłukać w czystej, zimnej wodzie, osączyć na durszlaku z wody, a przed smażeniem dodatkowo osuszyć za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego - ziemniaki nie będą się sklejały podczas smażenia, a i olej nie będzie tak pryskał.

Osuszone ziemniaki wkładamy do rozgrzanego oleju do temp. 190°C i zaczynamy smażenie.
Ja smażę we frytownicy, ale jeśli nie macie takiego urządzenia możecie smażyć w garnku, najlepiej z grubym dnem.
Frytki smażymy wstępnie przez około 10 minut i po tym czasie wyjmujemy i osączamy je z nadmiaru tłuszczu na sitku.
Ziemniaki po tej czynności będą jeszcze blade i miękkie.
 Po kilku minutach ponownie wkładamy frytki do oleju i smażymy je aż będą złociste i chrupiące (około 7-10 minut).
Usmażone frytki osączamy z nadmiaru oleju i posypujemy do smaku solą.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Nie ma to jak proste potrawy doprowadzić do perfekcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam też o zalewaniu pokrojonych ziemniaków wrzątkiem i odstawieniu na kilka minut - wtedy ponoć zamykają im się "pory" i nie są opite tłuszczem. Robię frytki w piekarniku, ale chętnie kiedyś wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. emade76 nigdy nie spotkałam się z taką metodą :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Domowe frytki smakują najlepiej :) Nie ma obaw, że do ich smażenia użyto starego tłuszczu albo są "kapciowate"... Nob i zawsze można zrobić ich tyle, ile się chce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, domowe frytki to tylko same zalety, dużo frytek za małe pieniądze. A poza tym aspektem ekonomicznym, to wiemy co jemy, bo te kupne, to niewiadomego pochodzenia są nie tylko ziemniaki, ale i tłuszcz, na którym są smażone :)

      Usuń
  4. Znacznie bardziej od smażonych frytek, polecam te z piekarnika. Polecam tez przeczytac o zastępnikach dla fast foodów: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/czy-fast-food-moze-byc-zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna, na blogu także znajdziesz przepis np. na frytki z batatów z piekarnika, zdrowa wersja tradycyjnych frytek :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...