niedziela, 21 kwietnia 2013

Ciasto Bounty



Zapraszam na kolejne pyszne ciasto wzorowane na popularnym batoniku tuż po cieście Milky Way.
Jest bardzo proste do przygotowania, idealne na niedzielne popołudnie. 
Delikatny kakaowy biszkopt z masą kokosową uwieńczony polewą czekoladową. Pycha!

Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 4 łyżki kakao ciemnego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 2 łyżki przegotowanej wody
Dodatkowo:
  • 1/2 szkl. niesłodzonej herbaty
  • ewentualnie ok. 50 ml malibu lub wódki

Sposób przygotowania:

Biszkopt: białka ubijamy dosypując powoli cukier aż uzyskamy puszystą, białą pianę.
Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy do ubitej piany i delikatnie przy pomocy łyżki mieszamy z pianą.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (Ø 24 cm).
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

Masa kokosowa: z 750 ml mleka odlewamy niecałą szklankę.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilkę gotujemy cały czas mieszając by się nie przypaliło.
Wiórki odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie ponownie stawiamy wiórki na ogień i podgrzewamy.

Do odlanej niecałej szklanki mleka dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy by nie było grudek.  Mleko z mąką wlewamy do podgrzanych wiórek kokosowych i mieszamy aż powstanie gęsta masa, nieco budyniowa.
Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po trochu wystudzoną masę kokosową.

Polewa czekoladowa: masło rozpuszczamy w rondelku.
Zestawiamy z ognia, dodajemy kakao i cukier puder i cały czas mieszamy aż składniki połączą się. Następnie dodajemy przegotowaną wodę i jeszcze raz mieszamy aż polewa będzie gładka i błyszcząca.
Studzimy.

Wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy herbatą lub herbatą z alkoholem, a następnie wykładamy masę kokosową.
Ostudzoną polewą czekoladą dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia masy.
Smacznego! 



13 komentarzy:

  1. Ta kokosowa warstwa wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to chyba najlepsza wersja tego ciasta jaką widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuchcikOla - cieszy mnie to bardzo :)
      Dziękuję!

      Usuń
  3. Od dawna namierzam się na to ciacho bo uwielbiam kokos. A Twoja wersja mnie utwierdziła w tym, że MUSZĘ zrobić je jak naj szybciej :)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    zgadzam się z komentarzem powyżej, że to najpiękniejsze wykonanie tego ciacha jakie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hej wlasnie robie to ciasto ale w formie tortu urodzinowego ciekawe jak bedzie smakowal, bo smakowac bedzie napewno.dzenks

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł na podanie ciasta w formie tortu - mam nadzieję, że będzie smakował :)
      Pozdrawiam i dziękuję za skorzystanie z przepisu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...