poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Bułki z makiem


Dzisiaj zapraszam na pyszne bułki z makiem.
Bardzo smaczne, puszyste i proste do zrobienia.
Idealne na śniadanie, kolację, do szkoły czy pracy. 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki suchego maku + 1-2 łyżki do posypania bułek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy ciepłą wodę i mieszamy.
Dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie dokładnie mieszamy by nie było grudek.
Rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - kiedy podrośnie i będzie bąbelkował to jest już gotowy.
Do miski (najlepiej drewnianej) przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Do mąki wlewamy rozczyn, dodajemy 3-4 łyżki maku i oliwę, dokładnie wyrabiamy dłonią aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Wyrabiamy dalej przez ok. 10 minut by ciasto dobrze napowietrzyć.
Formujemy kulę, lekko obsypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrabiamy, formujemy kulę i dzielimy na 10 równych części.
Z każdego kawałka ciasta formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie odstawiamy bułki pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed samym pieczeniem bułki smarujemy mlekiem i posypujemy delikatnie makiem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Pięknie wyrośnięte i puchate :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam! Genialne! Pięknie dziękuję za przepis :) Jednak moim zdaniem (oczywiście wszystko zależne jest od mąki jaką używamy) wody jest w przepisie stanowczo za dużo. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlałam 300 ml, ale 250 - 270 ml w zupełności by wystarczyło :) Dzisiaj piekę drugą partię :)

      Usuń
    2. emade - ciasto ma mieć właśnie taką konsystencję, wychodzą wtedy lepsze, są bardziej puszyste, wody nie jest na pewno za dużo.

      Jeśli użyjesz mniej wody wyjdą twardsze, a miąższ będzie bardziej zwarty, a mają być lekkie i puszyste.

      Spróbuj użyć tyle wody ile w przepisie podałam, a sama zobaczysz różnicę.

      Pozdrawiam i dziękuję!

      Usuń
    3. Pewnie masz rację, tylko mnie przy 300 ml trudno było zagniatać ciasto :( Było klejące i tak luźne, że nic bym z niego nie skleiła - jedyne wyjście wlać do formy :( Może wina mąki, ale by dobrze wyrobić i uformować bułki musiałam, niestety, podsypywać sporo mąką :(
      Właśnie rośnie druga partia i za kilka minut powędruje do pieca :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. emade niemożliwe - te bułeczki robiłam już kilka razy (w tym tygodniu aż 2 razy) i zapewniam, że u mnie ciasto aż tak się nie kleiło by je trzeba było podsypywać mąką. Zresztą widzisz jak wyglądają bułeczki po wyrośnięciu i przed włożeniem do piekarnika. Są zwarte i nie klejące, nie podsypywałam ich w ogóle mąką.

      A zrobiłaś jak podawałam w przepisie?

      Sama widzisz jak wyglądają u mnie bułki - widocznie coś źle zrobiłaś?

      Usuń
    5. Mufinka, piekę chleby i bułki nie od dzisiaj (chleb piekę codziennie) i trzymam się przepisów (za pierwszym razem zawsze robię wg. podanej receptury - później je modyfikuję do własnych potrzeb). Poza tym nie ma rzeczy niemożliwych ;)
      Ale bułki warte zrobienia :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    6. Dziękuję!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...