niedziela, 7 kwietnia 2013

Babka z kiwi


Zapraszam na bardzo smaczną waniliową babkę z kiwi, które nadaje nieco kwasowości. 
Babka jest pyszna, lekka i wilgotna. Idealna na podwieczorek i do herbaty. 

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. oleju 
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 kiwi
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Całe jajka ubijamy mikserem dodając po trochu cukier, miksujemy aż powstanie puszysty, jasny kogel mogel.
Do tak ubitych jajek dodajemy olej i dalej miksujemy.
Dodajemy mleko, śmietanę, olejek waniliowy i dalej miksujemy.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do masy i już na wolnych obrotach miksujemy aż masa połączy się.
Kiwi obieramy i kroimy na grubsze ćwierćplasterki (4-5 plasterków zostawiam do przybrania wierzchu ciasta), dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę keksową do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ja użyłam formy silikonowej, więc pominęłam ten krok.
Ciasto wylewamy do formy, układamy po środku plasterki kiwi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


15 komentarzy:

  1. oj kusi nie tylko wyglądem, ale za pewne także smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, warto zapamiętać, zwłaszcza, że znam mało przepisów na zastosowanie kiwi w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW! ciekawy kształt :) i kiwi w środku.. rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisałam, na pewno zrobię! :)

    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super zachęcająco - mimo iż jestem uczulona na kiwi ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny przepis :)
    Wygląda trochę jak zakalec (nie, żeby mi to specjalnie przeszkadzało) i dlatego przypomina mi raczej keks z kiwi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiera - nie ma zakalca, ciacho wyszło przyjemne :)
      Przy owocach może być bardziej wilgotne, ale to nie zakalec :)

      Usuń
  8. Nigdy nie myślałam, by kiwi znalazło się w cieście, aczkolwiek muszę przyznać, że Twoja propozycja brzmi bardzo ciekawie! :)

    Pozdrawiam,
    Paula z MamajBags

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszła PRZEPYSZNA :) to nie pierwszy przepis z którego tu skorzystałam, wszystkie są świetne. Ogólnie bardzo przyjemny blok z pięknymi zdjęciami i cudownymi przepisami :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę, że korzystasz z moich przepisów, Twoje słowa dodają mi skrzydeł do dalszej pracy.
      Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa i zapraszam do korzystania z innych moich inspiracji kulinarnych :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Naprawdę pyszne ciasto :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)
      Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...