sobota, 30 marca 2013

Żurek tradycyjny


Dzisiaj kolejna propozycja zupy na Wielkanoc - tradycyjny żurek, który podajemy z białą kiełbasą i jajkiem. 

Składniki:
  • 500 ml zakwasu na żurek - przepis podawałam tutaj 
  • 4 szt. białej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • majeranek
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2,5-3 l wody

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy obraną i umytą włoszczyznę, opaloną cebulę oraz listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Gotujemy wywar.
Gdy włoszczyzna będzie na wpółmiękka dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu, tak aby kiełbasa się parzyła a nie gotowała.
Gdy kiełbasa będzie już sparzona, wyjmujemy ją z wywaru.
Do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Żurek zagotowujemy.
Do żurku wkładamy pokrojoną białą kiełbasę i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek posypujemy świeżym majerankiem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. wspaniały żur! cudownych rodzinnych świąt !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wiewióra :)
      Wesołego Alleluja :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...