poniedziałek, 18 marca 2013

Zupa fasolowa



Zapraszam na pyszną, rozgrzewającą i pożywną zupę fasolową. 
To jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie. 
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć fasolę należy wcześniej namoczyć. 
Idealna na chłodne dni.

Składniki:
  • 250-300 g suchej fasoli
  • 200 g boczku wędzonego lub wędzonki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.
Następnie w tej samej wodzie fasolę gotujemy z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
Gdy fasola jest już na wpół miękka dolewamy wodę, dodajemy marchew, pietruszkę oraz wędzonkę i gotujemy.
Gdy warzywa i fasola są już miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, roztarty w dłoniach majeranek i gotujemy kilka minut aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawiamy roztartym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.
Wędzonkę z zupy wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy z powrotem do zupy. Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...