piątek, 29 marca 2013

Zupa chrzanowa



Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczną zupę chrzanową o konsystencji kremu.
Jest bardzo smaczna i z charakterem, a zarazem bardzo tania, prosta i szybka do przygotowania.
Idealna na święta Wielkanocne, tuż obok żurku cieszy się dużym zainteresowaniem wśród biesiadników. 

Składniki:
  • 4 łyżki chrzanu tartego - przepis podawałam tutaj (lub 1 mały słoiczek gotowego ze sklepu)
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę szklimy na łyżce oleju z dodatkiem masła.
Dodajemy resztę warzyw i czosnek i chwilkę przesmażamy.
Do zeszklonych warzyw wlewamy ok. 2 litrów wody, stawiamy na gaz.
Do garnka wkładamy także listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Gotujemy.
Gdy warzywa będą miękkie wyławiamy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz i całość miksujemy blenderem.
Do zmiksowanej zupy dodajemy majeranek i całość podgrzewamy chwilkę.
Dodajemy chrzan, śmietankę, 1 łyżkę masła i całość miksujemy na gładki krem.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Gotową zupę podajemy z jajkiem, rzeżuchą lub grzankami czy groszkiem ptysiowym.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. już drugi raz się z nią dziś spotykam-zaskakujące połączenie, może się kiedyś na nie skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador Dali - ja bardzo lubię nietypowe połączenia smakowe :)

      Usuń
  2. O, to coś dla mojego męża!!! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się :)
      Wesołego Alleluja :)

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłam ją na obiad i wyszła pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneta bardzo się cieszę, że smakowała - na zdrowie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...