środa, 27 marca 2013

Zakwas żytni na żurek



Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez domowego żurku na prawdziwym domowy zakwasie.
To ostatni już dzwonek, aby przygotować zakwas na żurek.
Nastawiliście już Wasz zakwas?

Składniki:
  • 1 szkl. mąki żytniej razowej
  • 500 ml letniej przegotowanej wody
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 listek laurowy

Sposób przygotowania:
Do litrowego szklanego lub glinianego naczynia wsypujemy mąkę, i wlewamy letnią, przegotowaną wodę, mieszamy.
Dodajemy następnie przyprawy oraz przekrojone na pół ząbki czosnku, przykrywamy naczynie gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Zakwas stanie się kwaśny i będzie miał specyficzny zapach.
Po tym czasie ukiszony zakwas przechowujemy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...