niedziela, 24 marca 2013

Wielkanocna baba drożdżowa



Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu baba drożdżowa.
Idealna na Wielkanoc i na niedzielę do kawy czy herbaty.
Jest bardzo smaczna, wyrośnięta, mięciutka i puszysta, długo zachowuje świeżość. 

Składniki:

baba drożdżowa:
  • 500 g mąki (3,5 szkl.)
  • 150 g cukru (8 czubatych łyżek)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g masła (2 łyżki)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub waniliowego
  • szczypta soli
lukier mleczny:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki masła
dodatkowo:
  • ulubione bakalie do ozdobienia

Sposób przygotowania:

Baba drożdżowa: drożdże rozcieramy z łyżką cukru.
Mleko zagrzewamy z resztą cukru, lekko studzimy  i łączymy z drożdżami.
Odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować i wyrosły.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, jajka, aromat i zaczynamy wyrabiać ręką.
Gdy składniki się połączą dodajemy po trochu rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto prawie potroi swoją objętość to przekładamy do formy na babę (Ø 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Babę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.
Po tym czasie babę ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Lukier mleczny: mleko i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż masło się rozpuści, studzimy.
Cukier puder łączymy z ostudzonym mlekiem i masłem i ucieramy na gładką masę.

Ostudzoną babkę lukrujemy powstałym lukrem mlecznym i ozdabiamy bakaliami.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Czy można zrobić przy użyciu suchych drożdży? Przy okazji Wesołych Świąt i wspaniale, że taki boski blog jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miły komentarz :)
      Ja nie używam suchych drożdży, wypieki piekę na świeżych drożdżach, ale oczywiście możesz użyć suchych i zobaczysz czy wyjdzie baba taka jak moja :)
      P.S.Wesołych Świąt!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...