piątek, 22 marca 2013

Schab pieczony w goździkach, kolendrze i rozmarynie



Bardzo smaczny i aromatyczny sposób na soczysty schab. Idealny na wielkanocny stół na ciepło jak i na zimno jako przystawka czy wędlina do kanapek. 

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Do moździerza wsypujemy goździki, rozmaryn, kolendrę, pieprz, sól i całość ucieramy.
Do utartej mieszkanki przypraw dodajemy olej i mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie cały schab.
Mięso wkładamy do miski, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni z każdej strony na dużym ogniu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykrywką przez około 60-70 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu mięso należy odstawić na 10 minut, aby odpoczęło i zachowało soki, a dopiero po tym czasie pokroić, w przeciwnym razie z mięsa wypłyną soki i będzie suche.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda:) pięknie upieczony:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze chyba zaczac piec miesa, bo nie lubie kupnych wedlin.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie ja również nie przepadam za kupnymi wędlinami, bo nie wiadomo co w nich jest, zwłaszcza po tych aferach telewizyjnych człowiek ma stracha wziąć coś do ust.

      Polecam ten schab, jest pyszny i soczysty :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. U mnie dziś na blogu takie samo mięsko. Chyba korzystałyśmy z tego samego przepisu ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nikol - piekę od dawna w ten sposób schab, choć czasami w innym zestawieniu przypraw. To włoski sposób na schab, więc pewnie jest to znany przepis :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...