sobota, 16 marca 2013

Pulpeciki z kuskusem


Bardzo proste i szybkie do przygotowania pyszne pulpeciki mięsne z dodatkiem kaszy kuskus. 
Lubię przemycać w moich daniach coś zdrowego, a na pewno takie są kasze. 
Te pulpeciki są z nutką mięty, cytryny, kolendry i rozmarynu. 
Pyszne, orzeźwiające i aromatyczne, idealnie sprawdzą się na obiad. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego - ja użyłam kawałek łopatki, którą sama zmieliłam (doskonale sprawdzi się jagnięcina, jeśli uda Wam się zakupić)
  • 1/2 szkl. kaszy kuskus
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 łyżka miodu
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy aż kasza wchłonie cały płyn.
Do mięsa mielonego dodajemy miód, otartą skórkę cytryny, posiekane zioła i dokładnie wyrabiamy. Dodajemy kuskus i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy spore kulki.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i smażymy pulpeciki z każdej strony na rumiany kolor.
Gdy pulpeciki będą zrumienione, a nie mamy pewności czy w środku są wysmażone - wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut.
Pulpeciki możemy podać z pieczonymi ziemniakami, chlebkiem pita, sosem tzatziki czy humusem i świeżymi, sezonowymi warzywami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł, smaczne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - koniecznie wypróbuj mojej wariacji, rodzinka była zachwycona!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...