niedziela, 31 marca 2013

Pieczona pierś indyka


Macie pewnie już popieczone mięska, ale ja w tym ferworze walki w kuchni nie zdążyłam Wam pokazać mojego sposobu na pyszną pierś z indyka, która wychodzi soczysta i aromatyczna. 
To propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, gdyż możemy zrobić ją na każdą okazję.
Doskonała na ciepło, ale również jako wędlina do kanapek i dla dzieci. 
Szczególnie przypadnie do gustu osobom będącym na diecie, bo jest lekkostrawna i bez tłuszczu.

Miłego świątecznego dnia!

Składniki:
  • ok. 1 kg piersi z indyka
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś indyka, wkładamy do woreczka do pieczenia  i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby się indyk zamarynował. Po tym czasie pierś układamy na blasze i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, a następnie, gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumieniła z wierzchu. Zarumienioną pierś wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ją w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pierś będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      wesołych świąt!

      Usuń
  2. Wędlina? znaczy, że to wędzone mięso? A nie, to pieczone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczone mięso na zimno nadaje się również do kanapek i mięso wcale nie musi być wędzone :)

      Usuń
    2. Wygląda znakomicie

      Usuń
  3. Rewelacyjny przepis. Indyk wyszedł miękki, wilkotny, fajny w smaku. Nawet moje dzieci zjadły (a mięso nie należy do ich przysmaków).
    W związku z powyższym, idę pooglądać inne przepisy na tym blogu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa.
      Cieszę się, że mięso smakowało i wyszło takie jakie miało wyjść.
      Zapraszam do innych przepisów!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. oczywiście miało byc WILGOTNY

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, zdarzają się literówki :)
      Najważniejsze, że mięsko wg mojego przepisu bardzo Wam smakowało :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. na ile osób wystarczy taka kg piers?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli na ciepło pierś podana to na 4 osoby :)

      Usuń
  7. Witam,czy mozna pominąć miód lub zastąpić syropem z agawy,mam uczulenie a chciałąbym zrobić według tego przepisu.
    Pozdrawiam.Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz miód zastąpić syropem z agawy :)

      Usuń
  8. A do woreczka jak wkladasz to tak aby bylo powietrze w środku czy raczej tak ciasno i usuwasz nadmiar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woreczek zaciskam klipsem i nożem delikatnie nakłuwam, bo podczas pieczenia worek wypełni się powietrzem i urośnie jak balon :) Mięso powinno mieć luz, więc woreczek zawiązujemy przy końcu :)

      Usuń
  9. Pierś wyszła przepysznie, polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za skorzystanie z przepisu i rekomendację :)
      Cieszę się, że smakowało!

      Usuń
  10. fajny przepis, mój indyk właśnie wylądował w piekarniku :) zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że skorzystał/a Pan/Pani z mojego przepisu.
      Jestem pewna, że będzie smakował :)

      Usuń
  11. Niestety wyszło suche to mięsko :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy mięsko przygotowano wg przepisu i w woreczku do pieczenia?
      Ja zawsze robię i wychodzi wilgotne, zresztą już sporo internautów korzystało z przepisu i bardzo sobie chwalą, co można przeczytać w komentarzach :)
      Być może powodem jest samo mięso, bo może indyk był faszerowany sterydami i innymi "witaminami", co wpływa niestety negatywnie na smak i suchość mięsa :(

      Usuń
    2. robiłam wczoraj jeszcze raz, piekłam 50 minut zamiast 60 a i pierś była bardziej "pękata" i faktycznie wyszło bardziej soczyste :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że indyk wyszedł :)

      Usuń
  12. Takiego przepisu potrzebowałam. Wspaniale sie sprawdza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że znalazłaś przepis odpowiedni dla siebie :) Uwielbiam tak przygotowaną pierś :) Dziękuję za komentarz ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...