niedziela, 31 marca 2013

Pieczona pierś indyka


Macie pewnie już popieczone mięska, ale ja w tym ferworze walki w kuchni nie zdążyłam Wam pokazać mojego sposobu na pyszną pierś z indyka, która wychodzi soczysta i aromatyczna. 
To propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, gdyż możemy zrobić ją na każdą okazję.
Doskonała na ciepło, ale również jako wędlina do kanapek i dla dzieci. 
Szczególnie przypadnie do gustu osobom będącym na diecie, bo jest lekkostrawna i bez tłuszczu.

Miłego świątecznego dnia!

Składniki:
  • ok. 1 kg piersi z indyka
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś indyka, wkładamy do woreczka do pieczenia  i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby się indyk zamarynował. Po tym czasie pierś układamy na blasze i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, a następnie, gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumieniła z wierzchu. Zarumienioną pierś wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ją w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pierś będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!

47 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      wesołych świąt!

      Usuń
  2. Wędlina? znaczy, że to wędzone mięso? A nie, to pieczone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczone mięso na zimno nadaje się również do kanapek i mięso wcale nie musi być wędzone :)

      Usuń
    2. Wygląda znakomicie

      Usuń
  3. Rewelacyjny przepis. Indyk wyszedł miękki, wilkotny, fajny w smaku. Nawet moje dzieci zjadły (a mięso nie należy do ich przysmaków).
    W związku z powyższym, idę pooglądać inne przepisy na tym blogu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa.
      Cieszę się, że mięso smakowało i wyszło takie jakie miało wyjść.
      Zapraszam do innych przepisów!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. oczywiście miało byc WILGOTNY

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, zdarzają się literówki :)
      Najważniejsze, że mięsko wg mojego przepisu bardzo Wam smakowało :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. na ile osób wystarczy taka kg piers?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli na ciepło pierś podana to na 4 osoby :)

      Usuń
  7. Witam,czy mozna pominąć miód lub zastąpić syropem z agawy,mam uczulenie a chciałąbym zrobić według tego przepisu.
    Pozdrawiam.Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz miód zastąpić syropem z agawy :)

      Usuń
  8. A do woreczka jak wkladasz to tak aby bylo powietrze w środku czy raczej tak ciasno i usuwasz nadmiar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woreczek zaciskam klipsem i nożem delikatnie nakłuwam, bo podczas pieczenia worek wypełni się powietrzem i urośnie jak balon :) Mięso powinno mieć luz, więc woreczek zawiązujemy przy końcu :)

      Usuń
  9. Pierś wyszła przepysznie, polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za skorzystanie z przepisu i rekomendację :)
      Cieszę się, że smakowało!

      Usuń
  10. fajny przepis, mój indyk właśnie wylądował w piekarniku :) zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że skorzystał/a Pan/Pani z mojego przepisu.
      Jestem pewna, że będzie smakował :)

      Usuń
  11. Niestety wyszło suche to mięsko :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy mięsko przygotowano wg przepisu i w woreczku do pieczenia?
      Ja zawsze robię i wychodzi wilgotne, zresztą już sporo internautów korzystało z przepisu i bardzo sobie chwalą, co można przeczytać w komentarzach :)
      Być może powodem jest samo mięso, bo może indyk był faszerowany sterydami i innymi "witaminami", co wpływa niestety negatywnie na smak i suchość mięsa :(

      Usuń
    2. robiłam wczoraj jeszcze raz, piekłam 50 minut zamiast 60 a i pierś była bardziej "pękata" i faktycznie wyszło bardziej soczyste :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że indyk wyszedł :)

      Usuń
  12. Takiego przepisu potrzebowałam. Wspaniale sie sprawdza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że znalazłaś przepis odpowiedni dla siebie :) Uwielbiam tak przygotowaną pierś :) Dziękuję za komentarz ;)

      Usuń
  13. wygląda fantastycznie i na pewno wypróbuję na mojej rodzince

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa - jestem przekonana, że posmakuje rodzince :)

      Usuń
  14. jaki bedzie czas pieczenia jeżeli pierś waży 1,700

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekąc mięso trzymamy się zasady, że 1 kg mięsa pieczemy ok. 1 godz., więc twoja pierś z indyka powinna piec się ok. 1h 70 min.

      Usuń
    2. Wkradł się mały błąd w obliczeniach - wg zasady 1kg na 1h (czyli 60 min) pieczenia 1,7kg będzie się piekło około 100 min. Włśnie w piekarniku dochodzi mój kawałek indyka i muszę powiedzieć, że zapachy są obłędne! Dzięki wielkie za tak prosty przepis!
      Patrycja :)

      Usuń
    3. A wkradł się błąd w obliczeniach, 1,7 kg będzie się piekło około 100 min.

      Usuń
    4. Pierś wyszła makabrycznie smaczna i już cała została pochłonięta :) Z braku miodu użyłam syropu klonowego - też się nadaje. Jeszcze w tym tygodniu trzeba będzie upiec kolejną porcję! PYCHA :) Jeszcze raz dzięki!
      Patrycja

      Usuń
    5. Patrycju bardzo się cieszę, że pierś wyszła i smakuje :)
      Oczywiście miód można zastąpić syropem klonowym i wzbogaci smak mięsa :)

      Usuń
  15. Przepis bardzo mi sie spodobał. Piekłam już pierś z indyka na wiele sposobów -ale ten jest zupełnie inny.Chciałam zapytać czy można ją upiec wcześniej a na drugi dzień podgrzać ,żeby nie straciła na smaku ? Wypróbowałabym go na obiad w drugi dzień świąt ,ale wchodzę do domu praktycznie razem z gośćmi wiec upiekłabym ją w przeddzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ponowne pieczenie czy podgrzewanie nie służą piersi, to ją dodatkowo wysuszy :(

      Usuń
  16. Dziękuję za przepis. Pierś wyszła soczysta i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i tym samym dziekuję za skorzystanie z przepisu ☺ Zapraszam do częstych odwiedzin!

      Usuń
  17. Właśnie się ostudziła. Pyszniutka. A z racji tego, że jestem fanem miodu, smakuje mi podwójnie.
    I dodam, ze to był mój debiut, jeśli chodzi o zestawienie: pierś z indyka/piec
    Dziękuję
    Marcin..mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcinie to świetnie, że przygotowałeś pierś z indyka właśnie w ten sposób. Dobry wybór. A tak poważnie, to dziękuję za pozytywny komentarz i ogromnie się cieszę, że indyk smakuje :)

      Usuń
  18. 1 kg mięsa - 1 godz,1.70 kg-1 godz i 70 min.Pytanie brzmi ile pieczemy 2 kg mięsa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkradł się błąd, zasada 1 kg mięsa pieczemy 60 min.(1 godz.), więc 2 kg około 120 minut, czyli 2 godz., a 1,7 kg około 100 min.
      Przepraszam za omyłkę pisarską.

      Usuń
  19. Mam pytanko czy pierś może być pieczona w naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można upiec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, choć z woreczka wychodzi bardziej soczysta :)

      Usuń
  20. Dziękuje za super przepis. Pierś z indyka upiekłam w naczyniu żaroodpornym:) Moja 16-miesięczna córcia zajadała się mięskiem z buraczkami:) W kolejce do wypróbowania czekają kolejne Twoje przepisy.
    Pozdrawiamy, Dyn dyn:)

    Kasia z Isią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mięsko smakuje córci, tak przygotowane mięso na pewno nie zaszkodzi :) Mam nadzieję, że skorzystasz jeszcze z innych przepisów :) Pozdrawiam Was dziewczyny, życząc smacznego!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...