wtorek, 26 marca 2013

Pieczeń wieprzowa z jajkiem w plastrach cukinii


Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczną, prostą i bardzo efektowną pieczeń wieprzową otuloną plastrami cukinii z jajkiem w środku. 
Pieczeń idealnie sprawdzi się na Wielkanoc jak i na niedzielny obiad. 
Idealna na ciepło i na zimno jako przystawka czy do przełożenia kanapek.

Składniki:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 150-200 g boczku świeżego
  • 4 jajka
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1-2 małe cukinie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Łopatkę i boczek mielimy.
Bułkę namaczamy.
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od zagotowania się wody), studzimy i obieramy.
Cebulę szatkujemy i szklimy na łyżce oleju.
Do zmielonego mięsa dodajemy zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy masę.
Cukinię wraz ze skórką kroimy w podłużne plastry.
Plastrami cukinii wykładamy podłużną formę do pieczenia (keksówkę - 22 cm), najlepiej silikonową, tak aby plastry nachodziły na siebie i wykładamy połowę masy mięsnej.
Jeśli nie posiadacie silikonowej formy, to wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Po środku układamy ugotowane jajka i wykładamy resztę masy.
Na wierzchu układamy resztę plastrów cukinii.
Pieczeń wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...