czwartek, 21 marca 2013

Owsiany koktajl bananowo-jagodowy



Dzisiaj pierwszy dzień wiosny, który niestety nie zapowiada żadnych symptomów, aby nadeszła. Na poprawienie humoru i przywołanie wiosny zrobiłam pyszny, lekki i pożywany koktajl na bazie płatków owsianych, jagód i banana, doskonały na lekkie śniadanie lub na deser.
W zamrażarce zostało mi trochę jagód mrożonych i jeszcze jeden słoiczek jagód pasteryzowanych z cukrem, więc urozmaicam sobie śniadania tymi skarbami lata.
Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu koktajl.

Składniki:
  • 2-3 łyżki jagód (mrożonych lub pasteryzowanych, a w sezonie świeżych)
  • 1 banan
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 łyżeczki miodu do smaku

Sposób przygotowania:
Jeśli używacie jagód mrożonych należy je wcześniej odmrozić.
Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą do wysokości płatków i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut.
Następnie do blendera przekładamy płatki owsiane, dodajemy banana, jagody, mleko i całość miksujemy na gładki koktajl.
Jeśli używacie mrożonych lub świeżych jagód dosłodźcie koktajl do smaku miodem.
Koktajl przelewamy do wysokiej szklanki.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. uwieliam wszystkie koktajle !! Czekam na owoce dochodzace w letnimn słońcu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co za kolor! cudny koktajl :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewióra dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...