środa, 20 marca 2013

Mazurek kajmakowy


Naszła mnie ochota na przygotowanie tradycyjnego mazurka wielkanocnego - mazurka kajmakowego, który przygotowałam od podstaw, bo to jeden z ulubionych w mojej rodzinie. I choć jest bardzo słodki to znika jako pierwszy ze świątecznego stołu.
Przepis i przygotowanie ciasta jest bardzo proste, choć przygotowanie kajmaku zajmuje nieco czasu, ale warto go poświecić, bo efekt jest przesmaczny. 

Składniki:

kruche ciasto:
  • 250 g mąki (2 szkl.)
  • 50 g cukru pudru (1/2 szkl.)
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
masa kajmakowa:
  • 500 ml tłustego mleka (2 szkl.)
  • 2 szkl. cukru
  • 50-100 g masła
do dekoracji:
  • płatki migdałów
  • owoce suszone 
  • lub na co macie tylko ochotę (przeróżne orzechy, owoce kandyzowane)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, posiekane masło, śmietanę i jajko.
Zagniatamy szybko ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy najlepiej na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy prostokąt.
Z odciętych kawałków wykrawamy paski, które posłużą nam na zrobienie ozdobnego rantu.
Ja skręciłam dwa paski i ułożyłam na cieście.
Brzegi ciasta lekko smarujemy rozmąconym jajkiem lub wodą by paski się przykleiły.
Wycięłam także ozdobne listki, które po upieczeniu posłużą jako dekoracja wierzchu mazurka.
Spód ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Masa kajmakowa: do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko i dodajemy cukier.
Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się cukier nie przypalił.
Masę gotujemy ok. 1,5-2 godzin aż zgęstnieje i stanie się karmelowa, a po wylaniu kropli na talerzyk zastygnie i nie rozleje się.
Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ucieramy. 

Gotową masą kajmakową smarujemy ciasto i dekorujemy według własnej woli.
Mazurka odstawiamy by masa kajmakowa zastygła.
Smacznego!


18 komentarzy:

  1. mazurki są pycha, z kajmakiem to już w ogóle:)
    pięknie ozdobiony!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię na Święta, chodź łatwo nie będzie, bo to mój pierwszy raz będzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szalonakisia_1 - mój przepis jest bardzo prosty, wierzę, że sobie poradzisz :)

      Usuń
  3. Mufinko, kajmakowy to mój ulubiony!
    Twój przepiękny!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za przemiłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mam pytanie dotyczace masy kajmakowej. Od czego zalezy ilosc masla? Miedzy 50g a 100g jest troche roznicy. Nigdy nie robilam masy kajmakowej i nie wiem na co zwrocic uwage przy jej ucieraniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneta - ilość masła zależy tylko od Twoich preferencji smakowych. Ja dodaję tylko 50 g i dla mnie jest taka pyszna, jeśli chcesz dodać więcej będzie bardziej maślana i nieco inna w smaku. Spróbuj na początek od 50 g masła, a sama zobaczysz czy jeszcze dodać nieco więcej. Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków :)

      Usuń
    2. Ok, wszystko jasne :) Dziekuje za odpowiedz!

      Usuń
    3. Bardzo proszę :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Same ulubione smaki!
    Mazurek wygląda cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Basiu :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie :) Czasem potrzeba kawałeczka takiej mega słodkiej słodkości... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wedelka i gin dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...