sobota, 9 marca 2013

Makaron smażony z wieprzowiną, warzywami i sezamem



Zapraszam na szybkie w przygotowaniu danie z woka w stylu chińskim. 
Idealne na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:
  • 150-200 g makaronu chińskiego pszennego
  • 300-500 g wieprzowiny (np. schab)
  • 1/2 brokuła
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki sezamu
  • sos sojowy
  • słodki sos chili
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 4 minuty, zgodnie z opisem na opakowaniu, odsączamy z wody.
Mięso kroimy w cienkie paski, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy.
W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, a resztę warzyw kroimy w zapałkę. 
Do rozgrzanego woka wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy wieprzowinę, smażymy około 5-7 minut. Dodajemy marchewkę i smażymy około 2 minut.
Następnie dodajemy paprykę i brokuła i smażymy około 3-4 minut.
Dodajemy pora, starty imbir, papryczkę chili bez pesteczek, gotowy makaron oraz sezam i smażymy chwilkę, ok. 1-2 minut.
Na sam koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodkim sosem chili.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...