wtorek, 19 marca 2013

Jajka faszerowane tapenadą z suszonych pomidorów, czarnych oliwek i kaparów



Bardzo szybka i smaczna propozycja jaj faszerowanych na stół wielkanocny i nie tylko. 
Jeśli lubicie jajka faszerowane to zajrzyjcie także do przepisów na:
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Jajka faszerowane polędwicą i serem
Jajka w majonezie z oliwkami

Składniki:
  • 4-6 jajek
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • 4-5 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka kaparów z zalewy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • szczypta płatków chili
  • 2-3 listki świeżej bazylii
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od zagotowania się wody), studzimy, obieramy i przekrawamy na pół wzdłuż, a ze środków wyjmujemy żółtka.
Do blendera wrzucamy suszone pomidory, oliwki, kapary i listki bazylii, całość miksujemy na masę. Dodajemy żółtka oraz majonez.
Ponownie miksujemy na gładką masę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą płatków chili. Farszem wypełniamy połówki białek.
Całość możemy udekorować płatkami chili lub rzeżuchą.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...