niedziela, 3 marca 2013

Ciasto Milky Way


Zapraszam na pyszne ciasto wzorowane na popularnym batoniku.
Puszysty biszkopt kakaowy, mleczny krem i polewa czekoladowa.
Bardzo łatwe do przygotowania ciasto, idealne na niedzielę, do kawusi czy na święta.

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
Masa mleczna:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 250 masła
  • 2 szkl. pełnego mleka w proszku
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 5-6 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • 1/2 szkl. mocnej niesłodzonej herbaty

Sposób przygotowania:

Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na puszystą, białą pianę.
Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie już przy pomocy łyżki mieszamy z pianą.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 170°C przez około 20 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.

Masa mleczna: mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie odstawiamy do wystudzenia. 
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po trochu wystudzone mleko z cukrami.
Na koniec dodajemy mleko w proszku i ucieramy na gładką masę. 

Wystudzone i przekrojone wzdłuż na pół ciasto delikatnie nasączamy mocną herbatą.
Na jedną część biszkoptu wykładamy masę mleczną i wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu.  

Polewa czekoladowa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną tabliczkę czekolady z kilkoma łyżkami mleka. 

Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia masy.
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. ale pysznie wyglądaaaa ! :) piękne wyszło

    OdpowiedzUsuń
  2. super!!! lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj upiekłam, dzisiaj już nie ma :) dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wczoraj upiekłam, dzisiaj już nie ma :) dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to fakt, to ciasto szybko znika!
      Dziękuję za skorzystanie z przepisu!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Krem bardzo zachęca do zjedzenia :). Dawno czegoś takiego nie piekłam, a na zimowe dni jest jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :)
      W sumie to ciasto jest dobre na każdą porę roku, ale właśnie na okres jesienno-zimowy chyba najbardziej się sprawdza :)

      Usuń
  6. Jakiej blachy pani użyła? Chodzi o wymiary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w prostokątnej formie 23x30 cm.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...