niedziela, 3 lutego 2013

Surówka z marchewki, pora i jabłka



Szybka, prosta, smaczna i zdrowa surówka obiadowa. 
Można ją zrobić w dwóch wersjach: ze śmietaną (jogurtem) lub z oliwą. 
Obie wersje są bardzo smaczne i na pewno zasmakują także dzieciom.

Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • por - biała część
  • duże jabłko
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany (jogurtu)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • cukier (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy.
Jabłko i marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Pora przekrajemy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie półplasterki.
Warzywa wkładamy do salaterki, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
Możemy doprawić ewentualnie cukrem.
Całość mieszamy.
Jeżeli chcemy wersję z oliwą to dolewamy 2-3 łyżki oliwy i mieszamy.
W drugiej wersji zamiast oliwy dodajemy śmietanę (jogurt) i mieszamy. 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. O tak, świetna surówka. Widzę że przyszla pora na pora w kuchniach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, uwielbiam pora. W zanadrzu mam jeszcze coś z porem, więc zapraszam do zaglądania tutaj :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, smaczna, prosta , zdrowa i dietetyczna w wersji z oliwą lub jogurtem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...