piątek, 8 lutego 2013

Ryż na mleku z cynamonem


Ugotowałam trochę za dużo ryżu, a że u mnie w domu nic się nie marnuje, powstał pomysł na szybkie śniadanie -  ryż na mleku z cynamonem.
Ryż możecie ugotować wieczorem, a rano odgrzać z mlekiem z dodatkiem ulubionych dodatków.  
Możecie także ryż na mleku podać na zimno, jako swego rodzaju zdrowy deser.

Składniki:
  • 100 g ryżu
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Jeśli mamy ugotowany wcześniej ryż, to wsypujemy go do garnka i zalewamy mlekiem, gotujemy na wolnym ogniu aż do zagotowania.
Gdy ryż wchłonie część mleka i lekko się rozklei, to dodajemy cynamon i cukier trzcinowy.
Całość mieszamy i podajemy.

Jeśli nie mamy ugotowanego ryżu, to suchy ryż wsypujemy do garnka, zalewamy około 1,5 szkl. wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20-25 minut aż wchłonie całość wody i będzie miękki.
Do ugotowanego ryżu wlewamy od razu mleko i czekamy aż się całość zagotuje.
Gotujemy jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeśli lubicie bardziej rozrzedzoną ryżankę to dolewamy trochę mleka.
Wyłączamy ognień pod garnkiem, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon, mieszamy i od razu podajemy.
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Prostota jest najsmaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się z tym stwierdzeniem :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś podobny, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka:) Właśnie idę sobie ugotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sunflower82 ciesze się :)
      Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  4. Jakiś okropny hejt tu się pojawia, żałosne to ale nie daj się! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci :)
      Po prostu chyba to zgłoszę, jak można takie rzeczy wypisywać i w dodatku mnie obrażać wyzwiskami?

      Usuń
    2. Koniecznie zgłoś, trzeba tępić takie coś!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...