środa, 20 lutego 2013

Kartoflanka z imbirem


Talerz pysznej kartoflanki nie tylko doskonale rozgrzeje, ale i nasyci. 
Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na zimowe i jesienne chłody. 

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 suszone grzybki
  • 200 g wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i obierz.
Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w kostkę lub półplasterki i obsmaż na maśle, wrzuć do garnka. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę i dorzuć do włoszczyzny.
Dodaj kawałek pora, suszone grzybki, obrane plasterki imbiru, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe.
Całość zalej około 1,5 - 2 l wody i zagotuj.
Zmniejsz następnie płomień i gotuj zupę na wolnym ogniu około 20 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie dopraw zupę solą, pieprzem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i majerankiem.
Gotuj jeszcze około 5 minut.
Na sam koniec dodaj do zupy podsmażoną cebulkę z boczkiem lub kiełbaską.
Posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praline - dziękuję bardzo :) Smakuje równie dobrze, jak wygląda :) Polecam

      Usuń
  2. cudowna zupa a zdjęcie jeszcze obłędniejsze :) gdzie można kupić takie kokilki?????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewiórka - dziękuję bardzo, cieszę się!
      To nie jest kokilka to waza na zupę, tyle, że nieco mniejsza, na około 3 talerze.
      To stary "rupieć", ma ponad 20 lat :) Ale jest uroczy ten "rupieć"!
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...